Sirija / Ubijena najpoznatija "bijela udovica": Britanka koja se borila u Islamskoj državi

12. 10. 2017. u 09:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares:1

Najpoznatija britanska "bijela udovica" Sally Jones, prema zasada nezvaničnim izvještajima, poginula je u Siriji tokom napada američkih dronova.

Američki obavještajci su svojim kolegama iz MI 6, britanske obavještajne agencije, otkrili kako je pripadnica takozvane Islamske države, koja je iz Kenta otišla u Siriju 2013. godine, ubijena u blizini granice Sirije i Iraka u junu, prenosi Independent.

Kako se navodi, ona je stradala u napadu američkih dronova u trenutku kada je pokušavala da napusti Rakku, koja je trenutno poprište najvećih borbi u Siriji od kada su koalicione snage počele da potiskaju teroriste Islamske države.

Vjeruje se da je ona pokušavala da se domogne grada Majadin, jednom od svega nekoliko koji su ostali pod kontrolom ID.

Britanski San, koji je najprije prenio ovu vijest, tvrdi da se izvještaj o smrti “bijele udovice” skrivao od očiju javnosti jer je,navodno, s njom ubijen i njen 12-godišnji sin Jojo.

Ipak, Independent napominje da je do sada uvijek bilo teško da se potvrdi smrt džihadista, pogotovo ako su stradali napadima dronovima, kao i da su prolazili mjeseci prije nego što se nečija smrt zvanično objavi.

Američki obavještajci takođe kažu da ne mogu da budu sigurni sto posto da je u napadu njihovih dronova u junu stradala baš Sally Jones, jer je nemoguće rekonstruisati DNK.

NEMA KOMENTARA