Ubijena istaknuta novinarka i aktivistica za ljudska prava Mena Mangal

Patria
Ubijena istaknuta novinarka i aktivistica za ljudska prava Mena Mangal
Foto: Guardian / Novinarka i aktivistica za ljudska prava Mena Mangal

Novinarka Mena Mangal ubijena je u subotu u Kabulu, nekoliko dana nakon prijetnji smrću na društvenim mrežama.

Afganistanska novinarka i aktivistica za ljudska prava ubijena je rano u subotu, na javnom mjestu, što je naišlo na oštre kritike aktivista za prava žena, koji smatraju da su vlasti Afganistana novinarku ostavili nezaštićenu pred prijetnjama, prenosi Guardian.

"Ova žena je već rekla da je njen život u opasnosti? Zašto je niko nije zaštitio? Zašto je tako lako u ovom društvu za muškarce da nastave da ubijaju žene kada oko nečega nemaju isto mišljenje", rekla je Vazma Frog, advokatica i aktivist za prava žena.

Mangal je na Facebooku 3. maja napisala da joj šalju prijeteće poruke, ali da se ne boji smrti i da voli svoju zemlju.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi rekao je da su nepoznati napadači ubili Mangalovu i da je istragu pokrenula specijalna policija.

Majka Mene Mangal objavila je snimak na Twitteru na kome za smrt kćerke optužuje grupu muškaraca, za koju tvrdi da su je ranije oteli. Ona je rekla da su članovi te grupe kasnije uhapšeni zbog otmice, ali su mitom uspjeli da izađu iz zatvora.

Mena Mangal radila je kao televizijski voditelj na stanicama Tolo i Shamshad.

Bila je borac za prava žena na obrazovanje i rad, a odgovornost za njeno ubistvo za sada niko nije preuzeo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije