Neuspjela tužba: Američke vlasti otkrile laži o prošlosti Ratka Maslenjaka

Radiosarajevo.ba
Neuspjela tužba: Američke vlasti otkrile laži o prošlosti Ratka Maslenjaka
Nekadašnji oficir Vojske RS-a Ratko Maslenjak, koji je ranije deportiran iz SAD-a zbog prikrivanja ratnih zločina u BiH, tužio je vlasti ove države jer želi američko državljanstvo.

On je zajedno sa svojom suprugom Divnom i dvoje djece doselio se 2000. godine u Sjedinjene Države, u državu Ohio, kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

Kada su aplicirali za izbjeglički status Divna je tvrdila da oni žele doći u SAD jer se “njen muž plaši odmazde vojske bosanskih Srba i da je on Srbin iz BiH koji ne smije više živjeti u svom rodnom mjestu”.

Oni su 2007. godine dobili državljanstvo SAD-a, ali samo nekon nekoliko godina to državljanstvo im je oduzeto, jer je utvrđeno da je Divna Maslenjak lagala o ratnoj prošlosti svoga muža.

Kako piše Cleveland.com, američke vlasti utvrdile su da je Ratko Maslenjak bio oficir i jedan od komandanata zloglasne Bratunačke brigade koja je u julu 1995. godine počinila genocid u Srebrenici, kada je ubijeno  8.372 bošnjačka civila.

Divna Maslenjak je priznala da je lagala, ali je tvrdila da je to radila da bi svoje američko državljanstvo zadržala, jer “njene laži nisu bitne” za službenike koji odlučuju da li će joj dati državljanstvo.

Divna i Ratko Maslenjak su deportovani u oktobru 2016. godine nazad u Srbiju.

Oni su tužili SAD u slučaju “Maslenjak protiv Amerike” pred Vrhovnim sudom SAD-a, u kojem su tražili da im se vrati državljanstvo ali nisu uspjeli u tome.

Američke vlasti tvrde da je Ratko Maslenjak jedan od 200 potencijalnih ratnih zločinaca koji su živjeli ili žive na području SAD-a. Fokus Trumpove antiimigracione politike bit će i na deportaciji ratnih zločinaca nazad u zemlje iz kojih su došli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije