Ubica i migrant kljovom i aparatima za gašenje zaustavili teroristu u Londonu

Radiosarajevo.ba
Ubica i migrant kljovom i aparatima za gašenje zaustavili teroristu u Londonu
Foto: Screenshot / Nesvakidašnja situacija u Londonu: Građani savladali teroristu

Britanski mediji objavili su da je muškarac koji je jučer na London Bridgeu ubio muškarca i ženu te ranio još troje ljudi 28-godišnji Usman Khan, od ranije poznat policiji.

BBC piše da je bio u zatvoru zbog terorizma, a jučerašnji napad tretira se kao teroristički čin.

Među prolaznicima koji su do policijske intervencije uspjeli zadržati napadača bili su poljski imigrant i osuđeni ubica.

Naime, britanski mediji javljaju da je James Ford, koji je 2004. godine osuđen za ubistvo Amande Champion, bio među prolaznicima koji su pomogli zaustaviti Khana.

Izvori javljaju da je Fordova intervencija spasila nekoliko života, ali porodice žrtve tvrdi kako on nije junak.

Ford je 2003. godine ubio 21-godišnju Amandu Champion. Na sudu je priznao zločin, ali motiv ubistva nije poznat. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, ali je pomilovan i morao je odslužiti minimalnu kaznu od 15 godina.

Pretpostavlja se da je izdržavao zadnje dane kazne otvorenog zatvora u Kentu kada se u Londonu dogodio napad.

„On nije junak. Strašno sam ljuta, niko nam nije javio da je na slobodi. Bilo ko iz moje porodice mogao je biti u Londonu i slučajno ga sresti na ulici. Uopće me ne zanima šta je učinio, on je ubica“, rekla je žrtvina tetka Angela Cox za Telegraph.

Poljski imigrant Lukasz jedan je od prolaznika koji su učestvovali u zaustavljanju teroriste.

Naime, Lukasz je kuhar zaposlen u Fishmongers' Hallu, a sa svog radnog mjesta uzeo je kljovu narvala. Njome je gurao napadača, a ostali su ga špricali aparatima za gašenje te su tako uspješno svladali Khana i oduzeli mu nož.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije