UAE platila špijuniranje direktora Al Jazeere  

Radiosarajevo.ba
UAE platila špijuniranje direktora Al Jazeere  

Bivši službenici američke obavještajne službe pomogli su Ujedinjenim Arapskim Emiratima da špijuniraju predsjednika Al Jazeere i druge istaknute arapske medijske osobe s navodnim vezama s Katarom, otkrila je Reutersova istraga. Operacija telefonskog hakiranja datira od juna 2017. godine, iste sedmice kada su četiri arapske zemlje, uključujući UAE i Saudijsku Arabiju, razbile diplomatske odnose i uvele blokadu Kataru. Hakiranje je bilo dio projekta „Raven“ – izvijestio je Reuters – tajna operacija obavještavanja Emirata koja je špijunirala protivnike monarhije UAE, uključujući britanskog aktivistu i nekoliko američkih novinara.

Bivši operativci projekta „Raven“ kažu da su dobili zadatak pronaći materijal koji pokazuje da je Katarska kraljevska porodica utjecala na izvještavanje Al Jazeere, utjecajne medijske mreže iz Dohe i drugim medijima. Također kažu da su od njih tražili da otkriju sve veze između Al Jazeere i Muslimanskog bratstva. Blokirane zemlje optužile su Katar za uplitanje u unutarnje poslove, potporu Muslimanskom bratstvu i jačanje veze s Iranom, optužbe koje je Doha negirala. Ministarstvo vanjskih poslova UAE i njihovo veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na zahtjeve za komentare o navodnoj operaciji hakiranja, navodi Reuters u svom izvještaju.

Hakirani telefoni

Prema dokumentima koje su vidjeli novinari Reutersa, tri dana nakon početka blokade, Ravenovi operativci su hakirali telefon Gisele Khoury, voditeljice Arapskog BBC programa. Dokumenti pokazuju da je bila meta zbog kontakta s Azmijem Bisharom, piscem iz Dohe koji je bio kritičan prema UAE-u i koji je osnovao medijsku kuću Al Araby Al Jadeed.

“Trebaju trošiti vrijeme na poboljšanje svoje zemlje, ekonomije”, kaže Khoury u intervjuu nakon što ju je Reuters obavijestio o hakiranju. “A ne da Gisele Khoury bude meta hakiranja”

Istog dana, Ravenovi su operativci ciljali telefon predsjednika Al Jazeere, Hamada bin Thamera bin Mohammed al-Thanija, izvijestio je Reuters.

Za napade su koristili cyber oružje zvano Karma, što Raven operativcima omogućuje daljinsko hakiranje uređaja unosom telefonskog broja ili email adrese.

‘Boje se istine’

Fasial al-Qassem, čiji je telefon također bio hakiran, izjavio je kako nije iznenađen što je na udaru UAE, opisujući zemlju kao “simbol korupcije i prljave politike”. Njegova emisija, The Opposite Direction, redovito raspravlja o kontroverznim temama poput korupcije na Bliskom istoku.

“Jednom riječju, boje se istine”, rekao je al-Qassem. Dana Shell Smith, bivši američki veleposlanik u Kataru, izjavila je kako je zabrinjavajuća činjenica da su veterani američke obavještajne službe uspjeli raditi za drugu vladu.Rekla je da bi Washington trebao bolje nadzirati hakere obučene od strane američke vlade nakon što napuste obavještajnu zajednicu. “Ljudi s ovim vještinama ne bi trebali imati mogućnost da svjesno ili nesvjesno potkopaju interese SAD-a ili proturječe američkim vrijednostima”, rekao je Smith Reutersu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije