UAE: Nagrade za ravnopravnost spolova dobili samo muškarci

Radiosarajevo.ba
UAE: Nagrade za ravnopravnost spolova dobili samo muškarci
Foto: Dubai Media Office / Kako izgleda ravnopravnost u UAE

Vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ismijane su nakon što su saopćili da su nagrade Inicijative čiji je cilj poboljšati ravnopravnost spolova na radnom mjestu dobili samo - muškarci.

Nagrade je u nedjelju uručio potpredsjednik UAE i vladar Dubaija Sheik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, a kategorije su, piše Guardian, bile “najbolje vladino tijelo koje podržava ravnopravnost spolova", “najbolja federalna vlast koja podržava ravnopravnost spolova” i “najbolja inicijativa za ravnopravnost spolova".

Nagrade su uručene Ministarstvu finansija, Agenciji za statistiku i Ministarstvo za ljudske resurse, a uručene su muškarcima.

"Wow, baš ste potrefili ravnopravnost ovdje. Jedan od likova čak je nosio sivu boju", stoji u jednom od brojnih komentara na društvenim mrežama koji su ismijali dodjelu ovih nagrada.

"Ovo vas je hakovala ekipa iz Oniona", napisao je drugi, aludirajući na jednu od najpoznatijih satiričnih web stranica na svijetu.

S druge strane, zvaničnici Dubaija saopćili su kako su ponosni na žene UAE i njihovu ulogu u oblikovanju budućnosti ove zemlje, ali nisu željeli odgovoriti na upite novinara zašto su nagrade uručene samo muškarcima.

Iako je UAE zemlja koja ima "najbolju" ravnopravnost spolova u Golfskom zaljevu, ipak, organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da je diskriminacija i dalje itekako prisutna, pogotovo i javnom sektoru te zakonima, koji muškarcima daju prioritet i u obitelji i u privatnim stvarima, kao što su brak, razvod i starateljstvo nad djecom.

Treba dodati da zakoni UAE dopuštaju nasilje u porodici sve dok napad ne "pređe" granicu koju su postavili islamski zakoni...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije