Američka vojska saopćila / U zračnom napadu ubijen šef IS-a u Afganistanu

13. 08. 2017. u 15:25:00 Fena

Shares:8

Američka vojska je objavila u nedjelju da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak na sjeveroistoku zemlje ubila jednog visokog dužnosnika terorističke grupe tzv. Islamska država u Afganistanu, kao i druge lokalne šefove skupine.

General John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu je rekao da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak ubijen Abdul Rahman, šef terorističke grupe Islamska država za pokrajinu Kunar, poznate kao El-Khorasan.

Američka vojska je navela u julu da je ubila šefa El-Khorasana, Abu Sayeda u napadu na glavni štab skupine 11. jula u pokrajini Kunar.

"Smrt Abdula Rahamna zadaje novi udarac visokom zapovjedništvu El-Khorasana", naveo je general Nicholson u saopćenju i obećao džihadistima da će ih "progoniti sve dok više neće predstavljati prijetnju afganistanskom narodu i regiji".

On je dodao da su još trojica šefova grupe ubijena u tom napadu u pokrajini Kunar.

General Nicholson drži da je Abdul Raham bio emir skupine za pokrajinu Kunar i da je bio glavni kandidat za nasljeđivanje Abu Sayeda.

Abu Sayed je bio treći emir džihadističke organizacije u Afganistanu kojeg su smaknuli Washington i Kabul nakon Hafiza Sayeda Khana prošle godine i Abdula Hasiba krajem travnja ove godine.

IS, koja se povlači u Iraku i u Siriji, pojavila se na istoku Afganistana početkom 2015. i napreduje na sjeveru zemlje.

NEMA KOMENTARA