U vihoru građanskog rata djeca istrajavaju u ljubavi prema islamu i Kur'anu

Anadolija
U vihoru građanskog rata djeca istrajavaju u ljubavi prema islamu i Kur'anu
Uprkos višegodišnjem građanskom ratu, ljubav sudanskih muslimana prema vjeri i Kur'anu ne poznaje granice.

Mnoge muslimanske porodice u regiji Nyala na jugozapadu Darfura slanjem djece u medrese i omogućavaju mladima u adolescentskom dobu da spoznaju prave vrijednosti islama i pohađaju kurseve hifza.

Među tim obrazovnim ustanovama u Nyali je i mekten “Imam Malik“ kojeg je nedavno posjetila delegacija turske humanitarne organizacije Ljudska prava i slobode (IHH). U tišini i van gradske zone u toj ustanovi kurs hifza pohađa 120 polaznika, a znanje im prenosi sedmočlani nastavni kadar.

Riječ je o vjerskoj školi internatskog tipa koju pohađaju djeca u uzrastu od 13 do 17 godina. Internat je šator izgrađen od trske u kojem učenici spavaju na krevetima napravljenih od konopaca.

Materijalna oskudica znatno utječe i na proces obrazovanja u Darfuru, ali djeca u školama poput Imam Malik prkose svim nedaćama i ustrajavaju u sticanju znanja i učenju Kur'ana napamet.

U nedostatku knjiga Kur'ana, polaznici kursa hifza uče pomoću drvenih tabli “luh“ na koje kredom od prašine uglja ispisuju odlomke iz Kur'anana.

Jedan od polaznika koji je pri kraju hifza je 15-godišnji Jamal Abdullaj En Nur, koji je novinaru AA kazao kako je sretan da je po nagovoru porodice došao u tu školu.

“Svi moji prijatelji ovdje predano rade. Nastavnici nam mnogo pomažu. Učimo Kur'an napamet s ciljem da budemo korisni članovi ummeta“, kazao je En Nur.

Direktor mekteba Kemal Yunus izrazio je zahvalnost turskim humanitarnim organizacijama na pomoći.

“Mi se ovdje borimo protiv gladi i suše. Imamo velike probleme, ali nismo sami. Zahvalni smo turskim organizacijama poput IHH-a. Njihov trud da pređu toliko kilometara da bi nas posjetili nas samo podsjeća na to da su vjernici braća. Neka je Bog na pomoći svima nama“, kazao je Yunus.

U Sudanu djeluje veliki broj škola poput one koju je posjetio IHH i sve se one suočavaju sa istim problemom jer je siromaštvo u Sudanu sveprisutan problem i ljudi preživljavaju zahvaljujući humanitarnoj pomoći izvana. Škole očekuju veću pomoć dobronamjernika kako u bi boljim uvjetima djeci prenosile znanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije