U Turskoj organizirani veliki protesti zbog novinara koji je vrijeđao Bošnjake

Radiosarajevo.ba
U Turskoj organizirani veliki protesti zbog novinara koji je vrijeđao Bošnjake
Zbog novinara koji je prije nekoliko dana uživo u programu Beyaz televizije vrijeđao Bošnjake, u Turskoj su organizirani protesti nezadovoljnih građana, koji su iskazali svoju ogorčenost ovakvim izjavama.

Riječ je o turskom novinaru, kolumnisti i sportskom komentatoru Rasimu Ozanu Kutahyaliju, koji je uživo u programu komentirajuću u jednoj sportskoj emisiji vrijeđao Bošnjake riječima "Kusturmalı Boşnak Saksosu", što u prijevodu znači da Bošnjaci kod njega izazivaju povraćanje.

Vrlo brzo, direktor Beyaz TV na kojoj se ovaj incident desio reagirali su i otpustili novinara, no to nije zadovoljilo građane, koji su se okupili ispred zgrade televizije kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

Oni su noseći zastave Sandžaka i Republike Bosne i Hercegovine stigli pred zgradu televizije, gdje su uzvicima i parolama ukazali na svoju ogorčenost, a zapaljene su i baklje.

Podsjećamo, incident na Beyaz TV dogodio se 19. novembra, što je izazvalo lavinu reakcija i komentara na društvenim mrežama, nakon čega je Kutahyali otpušten. Rukovodstvo televizije se izvinilo "braći Bošnjacima, čija su srca slomljena".

Ovaj komentar pobudio je i niz političkih reakcija u Turskoj, te se još uvijek čeka rasplet kompletnog slučaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije