U Švedskoj zapaljeno preko 100 automobila, premijer šokiran: Koji vam je...

Radiosarajevo.ba
U Švedskoj zapaljeno preko 100 automobila, premijer šokiran: Koji vam je...
Foto: EPA-EFE / Zapaljeni automobili u Švedskoj
Više od 100 automobila zapaljeno je širom Švedske tokom noći, a zapalili su ih mlade maskirane osobe u seriji napada za koje se vjeruje da su koordinirani putem društvenih mreža.

Švedska državna televizija SVT javila je kako je u gradu Goteborgu, u četvrtima Frolunda i Hjallbo, zapaljeno najmanje 80 automobila, u četvrti glavnog grada po imenu Skarhalmen sedam, u gradu Uppsala šest, te u Malmou i Helsingborgu po dva automobila.

Oglasio se i premijer Švedske Stefan Lofven koji je iskazao žaljenje. Obraćajuci se počiniocima, kazao je:

"Zapalili ste svoju budućnost, budućnost svoje porodice i susjeda. Građani moraju reagovati i ne dozvoliti da dođe do ovakvih događaja", rekao je Lofven, a bio je mnogo oštriji u istupu na Radiju P1:

"Bijesan sam zaista. Moje pitanje ovim ljudima je koji ku*** radite?", rekao je premijer Švedske.

Mnogi počinitelji su već identifikovani, a glasnogovornik policije u Goteborgu Ulla Brehm je rekla kako su o svemu obavješteni roditelji.

"Već smo uputili pozive roditeljima ove djece. Odlučili smo da nikoga ne uhapsimo, ali smo ih identifikovali", rekali su iz policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije