U srijedu Joe Biden polaže zakletvu: Poznato koji će biti prvi potezi

1
Radiosarajevo.ba
U srijedu Joe Biden polaže zakletvu: Poznato koji će biti prvi potezi
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Novoizabrani američki predsjednik SAD Joe Biden potpisat će niz uredbi u srijedu, prvog dana svog predsjedanja, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klain.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom.

Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. godine.

Kada je u pitanju pandemija, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti.

Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i izvršenja, povezane s pandemijom.

Novi predsjednik nastavit će s nizom drugih dekreta tokom prvih deset dana svog predsjedanja, do 1. februara, dodao je Klain.

"Ove mjere olakšat će milione Amerikanaca koji pate od ove krize", objasnio je budući šef kabineta.

"Novoizabrani predsjednik Biden će djelovati, ne samo da poništi najozbiljniju štetu koju je Trumpova administracija napravila, već i da zemlju pomakne naprijed", rekao je Klain.

Obećao povratak "normalnom"

Biden je obećao da će zatvoriti stranicu Trumpovog drskog i beskompromisnog ponašanja i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti.

Planira obrnuti ključne Trumpove politike - vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije.

No Biden neće moći tako brzo poslati Trumpa u prošlost jer bi suđenje nekretninskom mogulu moglo zasjeniti prve dane njegova predsjedništva.

Biden je pozvao vođe Senata da izbjegnu preintenzivno suđenje kako bi se mogli usmjeriti na potvrđivanje njegove administracije.

Hitne tačke dnevnog reda nove administracije su borba s pandemijom, povezana gospodarska kriza i kaos zbog uvođenja masovnog cijepljenja, piše Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije