U raketnim napadima na Tripoli ubijeno šest, a ranjeno 35 osoba

Radiosarajevo.ba
U raketnim napadima na Tripoli ubijeno šest, a ranjeno 35 osoba
Foto: AA / Zračni napad u Libiji

Vlada nacionalnog jedinstva Libije najavila je da će komandanta snaga sa istoka zemlje Khalifu Haftara tužiti pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podizanje tužbe najavio je Fayez al-Sarraj, čelnik libijske vlade u Tripoliju koju podržavaju i Ujedinjene nacije.

Snage odane generalu Haftaru sinoć su izvele raketne napade na Tripoli u kojima je ubijeno najmanje šest, a ranjeno 35 civila.

“Barbarsko granatiranje distriktra Abu Salim i Al-Intisar pokazuju Haftarovu brutalnost“, kazao je Al-Sarraj koji je Haftara nazvao ratnim zločincem.

Vlada u Tripoliju proglasila je i trodnevnu nacionalnu žalost zbog sinoćnjih napada u Tripoliju.

Khalifa Haftar, vojni komandant sa sjedištem u istočnoj Libiji, 4. aprila je pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva. 

U proteklih 12 dana borbi oko Tripolija ubijene su najmanje 174, a ranjeno je 756 osoba. Među stradalima su i civili.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi. 

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije