U prošloj godini u Europu ušlo najmanje migranata u posljednjih pet godina

Radiosarajevo.ba
U prošloj godini u Europu ušlo najmanje migranata u posljednjih pet godina

Broj neprijavljenih migranata, koji ulaze u zemlje Europske unije (EU), prošle godine bio je najmanji u posljednjih pet godina, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) navedeno je da je broj migranata koji su prošle godine ušli u zemlje EU smanjen za 25 posto u odnosu na godinu ranije.

Kao glavni razlog smanjenja broja neprijavljenih migranata navedeno je smanjenje broja osoba koje su prethodnih godina koristile Centralnu mediteransku rutu za ulazak u Italiju.

U izvještaju je navedeno i da je broj migranata na toj ruti smanjen za 80 posto u odnosu na 2017. godinu.

Prema podacima FRONTEX-a, u 2018. godini zabilježen je najmanji broj ulazaka neprijavljenih migranata u zemlje EU i to oko 150.000.

Istakli su da 18 posto neprijavljenih migranata, koji su u prošloj godini stigli u neke zemlje EU, čine žene. Potcrtano je da je svaka peta osoba mlađa od 18 godina, a među njima su i 4.000 maloljetnika bez roditeljske pratnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije