U Pentagonu održana godišnjica 11. septembra

Anadolija
U Pentagonu održana godišnjica 11. septembra
Američki predsjednik Donald Trump je predvodio komemoraciju u Pentagonu povodom godišnjice terorističkog napada 11. septembra 2001. godine na Sjedinjene Američke Države (SAD).

U obraćanju prisutnima, Trump je istaknuo da američki narod suosjeća u boli s porodicama žrtava.

"Ne možemo izbrisati vašu bol, niti možemo vratiti vaše najmilije, ali možemo uraditi sve što je u našoj moći kako bi uspostavili sigurnost za naše građane", rekao je Trump.

Izjavio je da se nakon 11. septembra, kako je kazao, "nije promijenio samo svijet nego svako od nas".

"Vidjeli smo s kakvim demonom smo se suočavali. Ali upravo u tim mračnim momentima mi u SAD-u smo se zbližili i obnovili naše ciljeve. Nikada ranije naše međusobne razlike nisu bile manje, niti smo ikada ranije imali tako mnogo zajedničkih tačaka", kazao je Trump.

Komemoraciji su, osim predsjednika SAD-a, prisustvovali i njegova supruga Melanie Trump, američki ministar odbrane James Mattis, mornarički general Joseph Dunford, načelnik Zajedničkog stožera američke vojske i drugi američki zvaničnici.

Ranije danas Trump je minutom šutnje u Bijeloj kući odao počast žrtvama terorističkih napada koji su se dogodili na današnji dan, 11. septembra 2001. godine.

Predsjednik SAD-a, Trump, njegova supruga Melanija i saradnici počast žrtvama odali su u vrtu Bijele kuće u 8.46 sati ujutro po lokalnom vremenu, tačno u vrijeme kada je prvi avion udario u jedan od dvaju tornjeva Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Zastava na Bijeloj kući spuštena je na pola koplja.

Počast žrtvama minutom šutnje odana je u isto vrijeme i na mnogim drugim mjestima širom zemlje, uključujući i mjesto napada u New Yorku gdje su pročitana imena svih žrtava.

Jedanaestog septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a.

Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji. U dva napada poginulo je oko tri hiljade osoba.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu počela je nepunih mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen deset godina kasnije, 11. maja 2011. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije