U Nigeriji bi od gladi moglo umrijeti 75.000 djece

Anadolija
U Nigeriji bi od gladi moglo umrijeti 75.000 djece
U Nigeriji bi u nekoliko narednih mjeseci 75.000 djece moglo umrijeti od gladi, upozoravaju stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN).

Peter Lundberg, humanitarni koordinator UN-a za Nigeriju tvrdi kako se kriza u Nigeriji, u svakom smislu, odvija velikom brzinom.

Za katastrofalnu situaciju najodgovornijim smatra terorističku grupu Boko Haram koja je sukobima opustošila zapadnoafričku zemlju.

U nacilju između vladinih snaga i militanata Boko Haram od 2009. godine poginulo je više od 20.000 ljudi dok ih je 2,6 miliona raseljeno. 

Govoreći danas u glavnom gradu Nigerije, Abuju, Lundberg je istakao kako je procjena UN-a da 14 miliona Nigerijaca trenutno treba hitnu humanitarnu pomoć.

"Od toga, 400.000 djece je u kritičnoj potrebi pomoći, dok bi 75.000 njih moglo umrijeti od gladi u narednim mjesecima", rekao je Lundberg.

Istakao je da UN nema dovoljno novca da spriječi krizu u Nigeriji te je apelovao na međunarodne donatore da "pruže ruku pomoći".

Nigerija, sa populacijom od 174 miliona, najmnogorojnija je zemlja Afrike. 

Napuštajući svoje gradove na sjeveroistoku zemlje gdje najviše djeluje Boko Haram, veliki broj Nigerijaca odlazi u Niger, Čad i Kamerun. Vjeruje se da je 157.000 Nigerijaca raseljeno u Kamerunu, 74.800 u Čadu, a više od 127.000 u Nigeru.

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) objavio je kako je pola miliona djece oboljelo od "teške akutne pothranjenosti" u području oko jezera Čad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije