U Londonu održani protesti pristalica i protivnika Brexita

AA
U Londonu održani protesti pristalica i protivnika Brexita
Foto: AA / U Londonu održani protesti pristalica i protivnika Brexita
Pristalice Brexita (izlaska Velike Britanije iz Evropske unije) predvođene pripadnicima ekstremno desničarske stranke UKIP, ali i oni koji mu se protive, u Londonu su organizirali odvojene demonstracije.

Nekoliko hiljada ljudi koji zagovaraju ostanak u Evropskoj uniji okupili su se u poslijepodnevnim satima, kako bi jasno poručili da se protive Brexitu. Protesti su organzirani prije glasanja britanskog parlamenta o Brexitu, zakazanom za 11. decembar.

Demonstranti su se okupili na popularnom trgu Trafalgar i isticali poruke usmjerene protiv UKIP-a i desničara Tommyja Robinsona. Nosili su i transparente na kojima su bile ispisane poruke o ostanku u EU, ali i usmjerene protiv fašizma i rasizma.

Istovremeno, ispred Britanskog parlamenta okupila se nešto manja grupa čije su poruke bile protiv EU, migracija i stranaca, a demonstranti su organizirali protestnu šetnju od Parka Lane do ulice Whitehall.

Britanska policija je poduzela visoke mjere sigurnosti i spriječila dvije strane da dođu u kontakt.

Pretpostavlja se da je na antifašističkim protestima i protestima podrške EU učestvovalo oko 15.000 ljudi, a na demonstracijama radikalno desničarskih grupa oko 3.000-4.000 ljudi.

Tokom čitavog dana u centru Londona su poduzete visoke mjere sigurnosti, a protesti su završeni u večernjim satima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije