U jeku tenzija Južna Koreja šalje 8 miliona dolara pomoći narodu Kim Jong-una

Anadolija
U jeku tenzija Južna Koreja šalje 8 miliona dolara pomoći narodu Kim Jong-una
0 / Ilustracija
U jeku tenzija izazvanih sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim pokusima, vlada Južne Koreje odobrila je slanje humanitarne pomoći susjednoj Sjevernoj Koreji u vrijednosti od osam miliona dolara.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje na Korejskom poluotoku saopćilo je da će pomoć posredstvom organa Ujedinjenih nacija biti poslana novorođenčadima i trudnicama koji su ponajviše pogođeni humanitarnom krizom u Sjevernoj Koreji.

Zvanični Seul će tako nakon dvije godine poslati prve konvoje pomoći susjednoj Sjevernoj Koreji, a agencija Yonhap javlja da će vrijeme slanja konvoja biti naknadno utvrđeno.

U saopćenju južnokorejskog Ministarstva se navodi kako međunarodna zajednica s pravom oštro i nasilno odgovara na sjevernokorejske nuklearne provokacije, ali kako se ne smije zaboraviti humanitarna potreba naroda Sjeverne Koreje.

“Međunarodna zajednica mora razdvojiti politiku prema režimu od humanitarne pomoći narodu Sjeverne Koreje“, poručio je južnokorejski resorni ministar Cho Myoung-gyon.

Plan zvaničnog Seula je da 4,5 miliona dolara pomoći pošalje posredstvom Svjetskog programa za hranu (WFP), a još 3,5 miliona dolara posredstvom Fonda UN-a za pomoć djeci (UNICEF).

Južna Koreja je posljednju pomoć narodu Sjeverne Koreje poslala 2015. godine posredstvom UN-a.

Prema izvještajima UN-a, čak 72 posto od ukupno 24,9 miliona Sjevernokorejanaca ima problem nedostatka hrane. Najugroženije kategorije su djeca i trudnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije