U Iranu pogubljen sportista i šampion Navid Afkari

Radiosarajevo.ba
U Iranu pogubljen sportista i šampion Navid Afkari
Foto: Twitter / Navid Afkari

I pored globalnog međunarodnog apela da ga poštede, u Iranu je pogubljen sportista, šampion u hrvanjul, Navid Afkari (27), kojeg je država optužila za ubistvo čuvara tokom vala protesta protiv vlade u ovoj zemlji, 2018. godine.

Afkarija su objesili u gradu Shirazu, izvještavaju tamošnji mediji. 

Njegova braća Vahid i Habib osuđeni su na 54 i 27 godina zatvora, za isti slučaj.

U audio snimku, koji je prokrijumčaren iz zatvora, čuje se Afkari kako govori da su ga mučenjem primorali na priznanje. Njegova majka je također kazala da su joj sinovi natjerani da svjedoče jedni protiv drugih.

Iranska vlada demantirala je da ih je mučila.

Međunarodna unija koja zastupa 85 hiljada sportista bila je među onima koji su od Irana zahtijevali da ga poštede. Svjetska asocijacija sportista (WPA) poručila je kako je na njega nepravedno stavljena meta, samo zbog toga što je učestvovao u protestima, te su zahtijevali da Iran bude izbačen iz međunarodnih takmičenja ako ga pogube. 

Čak je i američki predsjednik Donald Trump pozvao Iran na milost, poručivši da je njegova jedina krivica ta što je demonstrirao protiv vlade na ulicama. 

Advokat njegove braće Hassan Younesi poručio je na Twitteru kako nije tačno da postoji snimak ubistva. Kazao je da su na sudu koristili snimak koji je nastao sat vremena nakon ubistva.

Afkari je bio državni šampion u hrvanju, sportu koji ima dugu historiju u Iranu, gdje je izrazito popularan. 

Podsjetimo, 2018. godine, Iranci su demonstrirali zbog loše ekonomije i političke represije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije