U bombardovanju sirijskih snaga poginulo 14 civila: Ni djeca nisu pošteđena

Fena
U bombardovanju sirijskih snaga poginulo 14 civila: Ni djeca nisu pošteđena

Sirijske vladine snage ubile su 14 civila, među kojim sedmero djece, u sjeverozapadnoj dijelu zemlje, saopćila je u subotu ratna nadzorna grupa, u posljednjem napadu na jedini preostali pobunjenički bastion.

Borbeni avioni i helikopteri u petak navečer izveli su zračne udare na selo Mahambel u pokrajini Idlib, ubivši 13 civila, među kojima i sedmero djece. 

Jedna žena je poginula u raketnoj vatri vladinih snaga u subotu rano ujutru na predgrađima grada Khan Sheikhun na jugu pokrajine, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji.

Idlib, regija u kojoj živi oko milion stanovnika, od kojih su mnogi pobjegli iz bivših pobunjeničkih uporišta koje su osvojile vladine snage, posljednji je bastion pobunjenika koji se bore protiv vlade u Damasku koja uživa rusku podršku nakon osam godina rata.

Tom regijom u blizini turske granice upravlja Hayat Tahrir al-Sham, bivši ogranak Al-Kaide u Siriji, ali su i druge džihadističke i pobunjeničke grupe također tu prisutne. 

Idlib je trebao biti zaštićen od velike ofanzive vladinih snaga na osnovu sporazuma između Turske i Rusije u septembru prošle godine, ali su sirijska vojska i njeni ruski sveznici intenzivirali bombardovanja te regije od kraja aprila.

Više od 250 civila od tada je poginulo, navodi Opservatorija.

Ujedinjene nacije tvrde da je više od 25 zdravstvenih objekata u toj regiji napadnuto, uključujući i drugi uzastopni napad u dva mjeseca na bolnicu u gradu Kafranbel u četvrtak.

U sirijskom ratu poginulo je više od 370.000 ljudi i raseljeljeni su milioni otkako je počeo 2011. godine, navodi AFP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije