Novi zakon: U Beču obavezna brnjica za opasne pse

Radiosarajevo.ba
Novi zakon: U Beču obavezna brnjica za opasne pse
Foto: Facebook / Bečki zakon o držanju kućnih ljubimaca je već najstroži širom Austrije

Psi sa tzv. liste pasa koji se zakonom smatraju opasnim ili potencijalno opasnim vrstama moraju od momenta usvajanja od strane vlasnika nositi brnjicu i biti na povodcu.

Nivo alkohola u krvi vlasnika pasa ne smije prelaziti 0,5 promila. Povod za pooštravanje pravila je nedavni napad rotvajlera na dijete koje je podleglo povredama.

To su samo neki od zakona koje je uvela austrijska policija u Beču.

Bečki zakon o držanju kućnih ljubimaca je već najstroži širom Austrije. Od 2010. godine u Beču vlasnici opasnih pasmina moraju proći određene kontrole, prenosi Eurocommpr.

Prilikom sastavljanja popisa opasnih pasmina, stručnjaci su razmotrili učestalost napada i snage ugriza, a sljedeći psi se smatraju opasnima, odnosno potencijalno opasnim: stafordšir bul terijer, američki stafordšir terijer, napuljski mastif, španski i argentinski mastif, brazilski pas, bulmastif, japanski pas tosa inu, pitbul terijer, rotvajler. Isto vrijedi i za mješavine tih pasmina.

Ispitivanje u kojem se dokazuje da vlasnici stariji od 16 godina svog psa imaju pod kontrolom provodi se svake dvije godine. Kontrolu je od uvođenja prošlo 6.576 vlasnika, a broj ugriza se za tri godine smanjio za 63 posto. Krajem 2017. godine u Beču je registrirano 55.581 pasa od kojih je 6% ili 3.300 opasnih pasmina.

Novi propisi koji će ove godine stupiti na snagu, za vlasnike opasnih pasa prvenstveno znače sljedeće: Ako pas bez brnjice ugrize osobu pas se oduzima vlasniku. U slučaju kršenja propisa o nošenju brnjice vlasnik mora platiti novčanu kaznu od 200 eura i obaviti obaveznu šestosatnu obuku kod trenera pasa. U slučaju ponovljenog prekršaja, vlasnik mora ponovo proći test kontrole psa, dok se treći put pas oduzima vlasniku.

Kazna koju vlasnici pasa bez povodca moraju platiti iznosi 100 eura, a minimalna kazna za prekoračenje 0,5 promila alkohola u krvi je 1.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije