Nikad manje nesreća i žrtava: 2017. je najsigurnija u historiji avijacije

J. M.
Nikad manje nesreća i žrtava: 2017. je najsigurnija u historiji avijacije
Prošla godina bila je najsigurnija u historiji avijacije. U izvještaju organizacije Aviation Safety Network, prošle godine se nesreća desila na svega 10 komercijalnih letova.

To je dovelo do najmanjeg broja žrtava avionskih nesreća od 1946. godine, kada je počela detaljna analiza.

Pet od 10 nesreća desilo se s putničkim avionima, a preostalih pet s transportnim letjelicama. 

Izvještaj o sigurnosti vazduhoplovnog saobraćaja obuhvata sve letjelice koje mogu primi najmanje 14 putnika. Kao što je naglašeno u dokumentu, tokom cijele prošle godine nije bilo incidenta s avionom na mlazni pogon.

U dokumentu se navodi da su u incidentima u prošloj godini poginule 44 osobe u avionima, odnosno 35 ljudi na zemlji. Ukupan broj komercijalnih vazduhoplovnih letova u 2017. godini premašio je 36 miliona.

Međutim, postoji i malo kontradiktornosti u izvještaju jer u obzir nisu uzete nesreće vojnih aviona, među kojima je najveća prošlogodišnja zrakoplovna katastrofa – pad transportnog aviona Shaanxi Y-8  Armije Mijanmara u kojem su 7. juna poginule 122 osobe.

Ako se u statistiku uključe i nesreće vojnih aviona, broj udesa raste na 24, a žrtava na 230.

No, i ove brojke su rekordno niske jer je, poređenja radi, u 2016. godini (bez udesa vojnih aviona) evidentirano 16 incidenata, što je dovelo do smrti 303 osobe, dok je u 2015. godini poginulo 537 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije