Tajland / Tvrdila da joj je život ugrožen: Saudijska tinejdžerka dobila azil u Kanadi

11. 01. 2019. u 19:01:00 Anadolija

Shares:78

Saudijska tinejdžerka, koja je nedavno pobjegla u Tajland, tvrdeći da strahuje da će ju porodica ubiti, dobila je azil u Kanadi, saopćio je Surachate Hakpark, šef Službe za imigraciju Tajlanda.

Osamnaestogodišnja Rahaf Mohamed al-Qunun će letom Korean Aira u petak navečer otputovati iz Bangkoka u Seoul, a potom u Kanadu, kazao je Hakpark.

"Kanada joj je dala azil", rekao je on te dodao kako Rahaf "odlazi večeras u 23.15 sati".

Saudijska tinejdžerka je u Bangkok stigla tokom vikenda, a tamo je zatražila azil nakon što joj je prvobitno bio zabranjen ulazak u zemlju.

Ubrzo je počela pisati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma, tvrdeći da je pobjegla te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Za nekoliko sati kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta.

Tokom 36 sati to je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka avionom morala vratiti kući te joj je dopušteno da uđe u Tajland.

U utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a.

Njen slučaj ponovo je skrenuo pažnju svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za šta grupe za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u porodicama koje ih zlostavljaju.

NEMA KOMENTARA