Turski parlament prihvatio sporazum o pomirenju s Izraelom

Fena
Turski parlament prihvatio sporazum o pomirenju s Izraelom
/ Binali Yildirim
Turski parlament prihvatio je sporazum o pomirenju potpisan s Izraelom u junu kojim se okončava šest godina star spor između dviju regionalnih sila, rekao je premijer Binali Yildirim u subotu.

Odnosi između dviju zemalja narušeni su nakon što je izraelska mornarica napala turski humanitarni brod u maju 2010. i nametnula pomorsku blokadu Pojasa Gaze, ubivši deset Turaka na brodu.

Izrael, koji je već ponudio izvinjenje za napad, složio se da u sklopu sporazuma plati 20 miliona američkih dolara porodicama ubijenih i ranjenih a zauzvrat će Turska odustati od potraživanja, prenosi Fena.

Obje zemlje imenovat će ambasadore u skladu sa sporazumom koji je djelimično pokrenut zbog mogućnosti za postizanje unosnih dogovora o eksploataciji plina u Sredozemlju, prenosi Hina.

Sporazum, potpisan 28. juna, rijedak je slučaj zbližavanja na podijeljenom Bliskom istoku koje su također pokrenuli razni strahovi zbog sve većih sigurnosnih prijetnji u regiji. Dvije sedmice nakon toga 240 ljudi je ubijeno u pokušaju puča u Turskoj, navodi se.

U skladu sa sporazumom, pomorska blokada Gaze, za koju Ankara želi da se ukine, ostaje na snazi, no unatoč tome humanitarna pomoć bit će dostavljana Gazi preko izraelskih luka.

Izrael kaže da je blokada Gaze potrebna kako bi se zaustavilo Hamasovo krijumčarenje oružja. Hamas, koji je pobijedio na zadnjim parlamentarnim izborima 2006., SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije