Turska se sprema za rat sa američkim saveznicima

Radiosarajevo.ba
Turska se sprema za rat sa američkim saveznicima

Sjedinjene Američke Države još jednom su se našle između vatre dva saveznika, koji se spremaju da međusobno zarate,  piše Washington post.

Turska, koju je isprovocirao američki plan za Kurde u Siriji već je rasporedila tenkove duž granice, dok zvaničnici iz Washingtona pokušavaju da ugase razbuktale strasti.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odstupila je od planiranog rasporeda snaga sigurnosti u sjeveroistočnoj Siriji, nakon što je Turska zaprijetila da će povesti napad preko granice protiv Kurda.

Mevlut Čavušoglu, turski ministarvanjskih poslova, rekao je da je nova retorika uslijedila kao odgovor na zabrinutosti Turske zbog odnosa SAD sa sirijskim Kurdima.

Dok Ankara forsira planove o pokretanju vojnih operacija u Siriji, za turski CNN je rekao da je poslao vojnog šefa osoblja Hulusija Akara u Moskvu, kako bi osigurao konsenzus Rusije. S obzirom da Rusija kontroliše nebo iznad oblasti koje Turska planira da napadne, to bi moglo da pokvari planove Ankare, i dovede do obaranja turskih aviona.

Sirija je ipak upozorila u četvrtak da je spremna da obori turske avione ako njene trupe napadnu enklavu Kurda Afrin, na samoj granici dvije države, što bi moglo da dovede do novog regionalnog konflikta.

Takav rat takođe nosi rizik od uplitanje Sjedinjenih Američkih Država, koja je u bliskim odnosima i sa Kurdima i Turskom (NATO saveznikom), i često se nalazi razapeta između interesa dva saveznika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije