Turska izdala upozorenje građanima koji putuju u SAD

Radiosarajevo.ba
Turska izdala upozorenje građanima koji putuju u SAD
U saopćenju iz turskog MVP-a navedeno je kako je u SAD-u u posljednjem periodu zabilježen porast kada je riječ o terorističkim napadima i slučajevima nasilja.

Ministarstvo za vanjske poslove Republike Turske je zbog terorizma, nasilja i proizvoljnih hapšenja upozorilo građane koji putuju u Sjedinjene Američke Države (SAD).

U saopćenju iz turskog MVP-a navedeno je kako je u SAD-u u posljednjem periodu zabilježen porast, kada je riječ o terorističkim napadima i slučajevima nasilja.

Poručeno je kako je pored oružanih i bombaških napada, i dalje postoji mogućnost napada poput ulijetanja automobilom u masu, čije će mete biti centri gradova, metro stanice, javne ustanove, molitvena mjesta, kao i školski kampusi.

Navedeno je kako su napadi u kampusu Univerziteta Ohio, na aerodromu Forth Lauderdale-Hollywood, na džamiju Dar Al-Farooq u Minnesoti, na crkvu u Teksasu, ulijetanje automobilom u masu u New Yorku i Charlottesvilleu, te posljednji bombaški napad u New Yorku, sve primjeri terorizma, odnosno ekstremno-desničarskih i rasističkih aktivnoti.

Također, je poručeno kako su državljani Turske koji putuju u SAD, uključujući i one koji tamo putuju po zvaničnoj dužnosti, izloženi proizvoljnim hapšenjima koja se temelje na nepoudanim dokazima.

"U sudskim procesima koji se pokreću protiv naših državljana, donose se sudske odluke koje su zasnovane na ranije izmontiranim i neistinitim tvrdnjama koje iznose pripadnici ili simpatizeri terorističke organizacije FETO. Zbog toga pozivamo naše državljane koji će puovati u SAD, da budu oprezni", navodi se u saopćenju.

U saopćenju Ministarstva za vanjske poslove SAD-a, koje je objavljeno prije dva dana, Turska, Sudan, Rusija, Pakistan, Gvatemala i Venecuela su prikazane kao zemlje 3. kategorije sigurnosnog rizika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije