Turska: Broj poginulih u zemljotresu porastao na 31

Radiosarajevo.ba
Turska: Broj poginulih u zemljotresu porastao na 31
FOTO: AA / Broj poginulih porastao je na 31

Broj poginulih u razornom zemljotresu, koji je u petak pogodio istok Turske, porastao je na 31, saopštila je Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Iz AFAD-a su objavili i da je do sada prijavljeno da je 1.547 osoba povrijeđeno, dok spasilačke ekipe i dalje tragaju za eventualnim preživjelim, kao i žrtvama, ispod ruševina.

Ukupno je spašeno 45 ljudi, među kojima je dvoipogodišnja djevojčica pronađena ispod ruševina 24 sata nakon zemljotresa, te žena, koja je izvučena na sigurno 17 sati nakon što se srušila njena kuća.

AFAD je naglasio da se napori spasilačkih timova nastavljaju, a da u akciji potrage za žrtvama učestvuje više od 3.430 osobe sa stotinama vozila i 17 pasa tragača.

Dodaje se da tim geodeta procjenjuje štetu nastalu u zemljotresu, a prema preliminarnim izvještajima srušeno je 76 zgrada, dok su 642 ozbiljno oštećene, a 425 s manjom štetom.

Epicentar potresa jačine 6,8 stepeni po Richteru je registrovan u petak u 20.55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom. Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka. Nakon zemljotresa u regiji se osjetilo više od 530 potresa manje jačine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije