"Turisti" iz BiH krali vozila u Austriji: Vasko uhapšen, Bojan i Dalibor u bjekstvu

Radiosarajevo.ba
"Turisti" iz BiH krali vozila u Austriji: Vasko uhapšen, Bojan i Dalibor u bjekstvu
Policija austrijske savezne države Burgenland (Gradišće) sprovela je obimnu istragu protiv organizirane grupe kradljivaca automobila iz BiH.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, ova grupa sumnjiči se da je – samo u Beču tokom prošle godine – ukrala pet vozila ukupne vrijednosti 75.000 eura, a stavlja im se na dušu i osam krađa automobila u Sloveniji te četiri u Njemačkoj, objavila je Gradišćanska policija

Akcija austrijske policije sprovedena je u koordinaciji s Državnim uredom u Beču, austrijskim policajcima u misiji Frontexa na mađarsko-srbijanskoj granici, hrvatskom i srbijanskom policijom.

Kriminalna grupa "operirala" je po dobro uhodanom receptu. Iz Bosne i Hercegovine dolazili bi u Austriju i Njemačku, "prerušeni u turiste", vlastitim automobilom ili autobusom. Potom bi pronalazili plijen – skupocjene automobile koje su otuđivali sofisticiranom tehnikom.

Vrlo brzo, još na teritoriji Njemačke ili Austrije, otuđeni automobili bi dobili nove ključeve i "papire" na osnovu blanko uradenih dokumenata. Nakon toga, također na teritoriji Austrije i Njemačke, bila bi organizirana primopredaja automobila vozačima za relaciju do BiH.

Austrijska policija identificirala je tri osumnjičene osobe za krađu automobile. To su Bojan C. (35), Dalibor Z. (41) i Vasko Z. (33), sva trojica državljani BiH. Na osnovu europskog naloga slovenska policija uhapsila je Vaska Z., dok su Bojan C. i Dalibor Z. u bjekstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije