Turci se prisjetili Alije Izetbegovića: Bio je istinski heroj

Anadolija
Turci se prisjetili Alije Izetbegovića: Bio je istinski heroj
U turskom gradu Bursi organizovano je prigodno predavanje u povodu 14. godišnjice smrti bivšeg predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Jedan od predavača je bio i Hilmo Neimarlija, koji je prisutnima u Kulturnom centru Ordekli govorio o životu i djelu rahmetli Alije Izetbegovića, naglasivši da je prvi predsjednik BiH bio istinski heroj.

"Alija je, prije svega, bio heroj moje mladosti. Čak i kada je ostario u mojim očima je uvijek bio heroj. Kada raspravljamo o njemu, trebamo sagledati tri dimenzije. To su njegov život, njegovo mišljenje i njegova djela", rekao je Neimarlija.

Mustafa Dundar, načelnik općine Osmangazi, prisutnima je kazao da postoje mnoge lekcije koje drugi mogu naučiti iz života rahmetli Alije te upozorio kako muslimani danas više nisu tako jedinstveni i složni.

"Nikada ne bi imali nikakvih problema da ne dozvoljavamo drugima da se izvana miješaju u naša pitanja. Pogledajte samo danas u Siriji terorističke organizacije koje zloupotrebljavaju islam i muslimane. Zato moramo biti vrlo oprezni", rekao je Dundar.

Predavanje u Bursi je održano u organizaciji Općine Osmangazi i Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Bursi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije