Trumpov savjetnik poručio Moskvi: Platit ćete ako nastavite podržavati Iran

Radiosarajevo.ba
Trumpov savjetnik poručio Moskvi: Platit ćete ako nastavite podržavati Iran
Rusija mora napustiti podršku iranskim vlastima, inače će platiti visoku cijenu. To je za Newsweek izjavio Herbert McMaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući.

McMaster je dodao da zvaničnici u Kremlju vanjsku politiku ne vode prema interesima vlastite zemlje, već iz želje da "nadmaše" SAD i njegovi saveznici.

"Rusija će platiti visoku cijenu ako nastavi da podržava Iran i nameće svoju viziju na Bliskom istoku", rekao je McMaster i pozvao međunarodnu zajednicu da se zajednički odupre politici Teherana koje je donijela "toliko patnje". 

Riječi Trumpovog savjetnika su se čule nedelju dana posle početka masovnih protesta u Islamskoj republici Iran. 

Okupljanja protiv korupcije i rasta cijena postepeno su se pretvorile u antivladine demonstracije. Kao rezultat uličnih nereda, 22 osobe su izgubile život.

McMaster je poručio da je Rusija i prije podrške Teheranu i sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu "pokvarila svoju reputaciju" na međunarodnoj sceni, i to miješanjem u američke predsjedničke izbore i ukrajinski sukob.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije