Trumpov portparol objasnio zašto se američki predsjednik nije rukovao s A. Merkel

Anadolija
Trumpov portparol objasnio zašto se američki predsjednik nije rukovao s A. Merkel
/ printscreen
Glasnogovornik Donalda Trumpa odbacio je u nedjelju medijske napise da se američki predsjednik odbio rukovati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom nedavnog sastanka u Bijeloj kući.

Njegov glasnogovornik Sean Spicer je za njemački list Der Spiegel izjavio da Donald Trump "nije čuo pitanje" njemačke kancelarke kada mu je predložila da se još jednom rukuju na molbu fotografa.

Njemačka kancelarka je u petak boravila u zvaničnoj posjeti Washingtonu i bio je to prvi njen susret s Trumpom u Bijeloj kući koji je trebao izgladiti odnose između dvoje zvaničnika nakon zapaljive izborne retorike. Podsjetimo Trump je kritikovao politiku otvorenih vrata za izbjeglice, nazivajući je "katastrofalnom greškom Angele Merkel".

Posjeta u petak započela je srdačno kada se dvoje zvaničnika rukovalo na ulazu u Bijelu kuću. Međutim kasnije, kada su sjedili blizu jedno drugom u Ovalnom uredu Bijele kuće Merkel je predložila da se ponovo rukuju, na šta Trump nije reagovao.

Njemački mediji ocjenjuju da činjenica da američki predsjednik ili nije čuo kancelarku ili je ignorisao njen prijedlog za još jedno rukovanje govori o općoj atmosferi razgovora.

Njemački dnevni list Bild piše u nedjelju da je nevjerovatno da Trump nije čuo prijedlog Merkelove jer je ona sjedila odmah do njega te podsjeća kako za trajanja čitave te scene američki predsjednik nijednom nije uputio pogled ka njemačkoj kancelarki. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije