Trumpov kandidat za ministra pravde podržava istragu o Rusiji

Radiosarajevo.ba
Trumpov kandidat za ministra pravde podržava istragu o Rusiji
Foto: EPA-EFE / William Barr

Američki Senat najvjerovatnije će potvrditi kandidaturu Williama Barra za ministra pravde, ali je on na saslušanju rekao da podržava istragu specijalnog savjetnika Roberta Muellera o mogućem miješanju Rusije u izbore 2016. godine koju će nadgledati i pokazao se kao ozbiljan i nezavisan koji neće tolerisati politički pritisak, prenosi Radio Slobodna Europa.

Kandidat za državnog pravobranioca – ozbiljan i nezavisan

Prema pisanju Bloomberga, uvodna izjava Williama Barra i njegovi odgovori na saslušanju pred američkim Senatom, održanom u utorak, ukazuju da on nije kao većina dosadašnjih kandidata predsjednika Donalda Trumpa, -- "u pitanju je bivši ministar pravde iz administracije Georgea H.W. Busha.

Ističući kako će biti nezavisan, Barr je pred Senatom rekao da je na kraju karijere i da ne traži "političku budućnost“, piše Bloomberg, i navodi kako će Barr, kada sazna činjenice o istrazi specijalnog savjetnika Roberta Muellera, učiniti ono što misli da je ispravno.

"Barrovo opredjeljenje da se predstavi 'nezavisnim i spremnim da radi ispravno' - je vjerodostojno, jer je Barr zapravo ozbiljna osoba. On ima prethodno vladino iskustvo u administraciji koja, bez obzira na svoje nedostatke, uključuje mnoge časne, iskusne i predane javne službenike. Barru treba vjerovati kada kaže da će slijediti zakon, jer on nema šta dobiti ako postupi drugačije.“

Muellerov izvještaj bi mogao ostati u tajnosti

S druge strane, The Washington Post ističe kako je Barr 15. januara pred senatskim Odborom za pravosuđe, izjavio da bi dopustio da Robert Mueller završi istragu o predsjedniku Trampu, njegovim savjetnicima i ruskom uplitanju u izbore 2016. godine, te da bi njegov izvještaj objavio "u skladu sa propisima“ – odnosno da bi Muellerov izvještaj vjerovatno tretirao kao interne dokumente tužilaštva, koji se čuvaju u tajnosti.

WP se osvrće na Barrovu kritiku usmjerenu protiv bivšeg direktora FBI-ja Jamesa B. Comeya, odnosno njegovu izjavu iz 2016. - da bivša državna sekretarka i Trumpova protivkandidatkinja na predsjedničkim izborima, Hillary Clinton, neće biti optužena zbog korištenja privatnog e-maila za obavljanje vladinih poslova.

"Ako ne namjeravate optužiti nekoga, onda ne izbacujete negativne informacije o toj osobi. To nije način kako Odjel radi”, rekao je Barr pred senatorima.

"Po toj logici, Barr može odlučiti da je neprikladno da Ministarstvo pravde objavi negativne informacije o pojedincima koji nisu optuženi ili koje Mueller nije optužio“, piše The Washington Post i podsjeća kako je anketa (NPR/PBS NewsHour/Marist), objavljena prošlog mjeseca, pokazala da većina Amerikanaca vjeruje da bi kompletan Muellerov izvještaj trebao biti objavljen.

Kvalifikovan po svim standardima

The New York Times piše da je tokom višesatnog izlaganja i ispitivanja pred Senatom, Barr pokazao razumijevanje politike i svoje iskustvo, te da se očekuje kako će njegova kandidatura biti potvrđena – jer Republikanci kontrolišu Senat, ali i zbog činjenice što su Demokrate duboko sumnjičavi prema Matthewu G. Whitakeru, vršiocu dužnosti državnog pravobranioca kojeg je Trump postavio u novembru prošle godine.

"Barr je kvalifikovan po svim razumnim standardima. Ako on nije kvalifikovan, onda ne znam koga će ikada izabrati”, rekao je senator Lindsey Graham, republikanac iz Južne Karoline i predsjednik Odbora za pravosuđe u Senatu, prenosi NYT.

U vezi sa Trampovim zahtjevom za finansiranje graničnog zida, koji je doveo do najdužeg zatvaranja vlade u američkoj historiji, Barr je izrazio podršku za proširenje barijera duž granice sa Meksikom u smislu nastojanja rješavanja imigracionog pitanja "zdravim razumom“, ali je, kako piše New York Times, zaobišao pitanja o tome da li bi Trump zakonski mogao preusmjeriti vojne fondove na izgradnju zida bez odobrenja Kongresa.

On je takođe obećao da će odbiti bilo kakvu naredbu od Trumpa da otpusti Muellera bez dobrog razloga koji se mogu odnositi na kršenje propisa, navodi list.

"Neću nikome dopustiti da me zastraši pa da učinim nešto za što mislim da je pogrešno, bili to urednički kolegiji, Kongres ili predsjednik. Ja ću učiniti ono za što mislim da je ispravno", izjavio je Barr na saslušanju pred senatskim Odborom za pravosuđe.

Barr smatra da je Rusija prijetnja

Bio je to dobar dan za Barra i za Trumpovu administraciju, ali i manje dobar dan za samog Trumpa, zbog Barrove nepokolebljive podrške specijalnom savjetniku Robertu Muelleru, piše CNN.

Bar je pred senatskim Odborom istakao kako se slaže s Muellerovom optužbom da su se ruski entiteti miješali u američke predsjedničke izbore 2016. godine, ili da su barem to pokušali, te da ne vjeruje da bi se Mueller bavio "lovom na vještice“, kako Trump najčešće opisuje Muellerovu istragu.

"Mislim da su Rusi potencijalni rivali naše zemlje“, rekao je Barr pred senatorima, priznavši da nije stručnjak za vanjsku politiku. Kazao je da ruski predsjednik Vladimir Putin “želi da oslabi američke saveze u Europi, te da postane jači igrač na Bliskom istoku”, prenosi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije