Trump se obrušio na gradonačelnika Londona: On je nesposoban

Fena
Trump se obrušio na gradonačelnika Londona: On je nesposoban
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je doputovao u Britaniju u uglavnom ceremoijalnu posjetu koja ima za cilj da ojača veze između dvije zemlje, ali je njegova posjeta već u sjeni previranja oko Brexita i političke prepirke s gradonačelnikom Londona.

Čak i prije nego što je predsjednički avion Air Force One dotakao tlo sjeverno od Londona, Trump je objavio na Twitteru tiradu protiv gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, čelnika svjetske metropole u kojoj će Trump prenoćiti dvije noći dok bude boravio u pompeznoj državnoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Trumpova objava je uslijedila nakon objave novinske kolumne u kojoj Khan navodi da Trump ne zaslužuje tretman visokog gosta u Britaniji i da je on "jedan od najnečuvenijih primjera rastuće globalne prijetnje" koju predstavlja ekstremna desnica po liberalnu demokratiju.

"Sadiq Khan, koji po svim mjerilima obavlja užasan posao kao gradonačelnik Londona, "ludo je neprijatan" prema gostujućem predsjedniku Sjedinjenih Država, daleko najbitnijeg saveznika Ujedinjenog Kraljevstva. On je teški gubitnik koji bi se trebao usmjeriti na borbu protiv kriminala u Lodonu, a ne na mene", napisao je Trump neposredno uoči slijetanja predsjedničkog aviona.


Dodao je kako ga Khan podsjeća na "užasnog" gradonačelnika njegovog rodnog grada New Yorka, Billa de Blaisoa, "iako je dostigao tek polovinu  njegovih vrhunaca".  De Blaiso,  Demokrata, je među kandidatima za predsjedničku izbornu utrku u 2020.

Khanove pristalice ranije su optuživale Trumpa da je zauzeo rasistički stav prema prvom muslimanskom gradonačelniku Londona, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije