Trump: Sastanak s Putinom je bio "čak i bolji" od samita NATO-a

AA
Trump: Sastanak s Putinom je bio "čak i bolji" od samita NATO-a

Američki predsjednik Donald Trump je istaknuo da je sastanak koji je imao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom bio "čak i bolji" od susreta s transatlantskim saveznicima na nedavno održanom samitu NATO-a u Briselu.

"Iako sam imao odličan sastanak s NATO-om, gdje sam prikupio velike količine novca, održao sam čak bolji sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom", napisao je Trump na Twitter profilu.

U jednoj od poruka na društvenoj mreži predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je naveo i kako je NATO prije samita bio slab.

"NATO je bio slab, ali sada je ponovo snažan (loše za Rusiju)", napisao je Trump.

Trump i Putin jučer su se sastali u glavnom finskom gradu Helsinkiju, a nakon samita su se obratili novinarima i kazali da postoji obostrana želja i spremnost za uspostavu dugoročnog dijaloga i normalizacije odnosa između dviju zemalja.

Predsjednik SAD-a je također 11. i 12. jula prisustvovao samitu NATO-a u Briselu nakon kojeg je poručio da je alijansa mnogo snažnija nego prije pomenutog skupa.

Trump je na konferenciji za medije održanoj nakon vanrednog sastanka posljednjeg dana samita izjavio kako su saveznice, u odnosu na prošlu godinu, značajno povećale izdvajanja za troškove odbrane.

Dodao je kako je do povećanja došlo naročito nakon što je on došao na funkciju. Kazao je kako su saveznice samo prošle godine osigurale 33 milijarde dolara i da smatra kako će to u skorije vrijeme biti povećano na 40 milijardi.

Upitan o mogućnosti da se SAD povuče iz NATO-a ako povećanja sredstava za troškove odbrane budu nedovoljna, i da li je moguće to uraditi bez odobrenja američkog Senata, Trump je izjavio kako pretpostavlja da to može uraditi, ali da nema potrebe za tim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije