Trump prozvao Clintona, Busha i Obamu zbog neispunjenja obećanja o Jerusalemu

Fena
Trump prozvao Clintona, Busha i Obamu zbog neispunjenja obećanja o Jerusalemu
Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio video snimak trojice svojih prethodnika, Billa Clintona, Georgea W. Busha i Baracka Obame, kako daju obećanja o Jerusalemu koja su kasnije iznevjerili.
"Ja sam ispunio svoje predizborno obećanje - oni nisu", objavio je on na Twitteru, postavljajući video montažu svojih prethodnika kako bi dokazao svoju tezu.

Tokom svojih predizbornih kampanja, i Clinton i Bush su izjavili da se zalažu za izmještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, ali su promijenili mišljenje kada su došli na vlast.

Barack Obama nikada nije konkretno pomenuo pitanje preseljenja ambasade ali je nazvao Jerusalem "prijestonicom Izraela".

"Čim preuzmem dužnost započet ću proces izmještanja američke ambasade u grad koji Izrael izabere kao svoju prijestonicu", navodi Bush u govoru u 2000. godini, koji je izvučen iz video montaže. 

Montaža se završava snimkom Trumpovog govora od srijede kada je objavio zvanično američko priznanje Jerusalema kao izraelske prijestonice i odluke da tu prebaci američku ambasadu.

U svom govoru, Trump je aludirao na "nedostatak hrabrosti" onih koji su prije njega nastanjivali Bijelu kuću.

Deseci hiljada ljudi danas su protestirali u nekoliko arapskih i muslimanskih zemalja protiv Trumpove odluke i u znak solidarnosti s Palestincima, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije