Trump proglasio vanredno stanje: Želi zaobići Kongres kako bi ostvario svoje želje

AA
Trump proglasio vanredno stanje: Želi zaobići Kongres kako bi ostvario svoje želje
FOTO: EPA / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je danas vanredno stanje u SAD-u kako bi uspio u namjeri gradnje zida na granici s Meksikom.

Ovim postupkom Trump želi zaobići proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje budžetska sredstva, pa će možda na ovaj način uspjeti pronaći finansijska sredstva kako bi izgradio sporni zid.

Američki predsjednik je već ranije govorio o proglašavanju vanrednog stanja, i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada federalne vlade.

Stanje na južnoj američkoj granici opisuje kao krizu i želi podići zid da bi, kako je izjavio, spriječio masovnu ilegalnu imigraciju te ulazak droge i kriminalaca u SAD.

Podsjetimo, kroz oba doma Kongresa kasno sinoć je prošao dvostranački kompromisni zakon o finansiranju federalne vlade.

Taj zakon osigurat će više od 300 milijardi dolara za ministarstvo nacionalne sigurnosti i niz drugih agencija do 30. septembra, kraja tekuće budžetske godine. Tako će se spriječiti nova blokada vlade.

Isti zakon predviđa i 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Ipak, Trumpu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije