Trump posthumno rehabilitirao boksera koji je osuđen prije 105 godina

Radiosarajevo.ba
Trump posthumno rehabilitirao boksera koji je osuđen prije 105 godina
Foto: The New York Times / Predsjednik Trump
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ispunio je ranije obećanje i posthumno rehabilitirao nekadašnjeg bokserskog šampiona Jacka Johnsona.

Nekadašnji slavni borac je prije više od 100 godina osuđen po zakonima tog vremena, koji su diskriminirali Afroamerikance, piše The New York Times.

“Mislim da je Jack Johnson osoba vrijedna pomilovanja. Hoćemo na ovaj način da ispravimo historijsku nepravdu”, rekao je Trump.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država je još 2009. godine zatražio pomilovanje Johnsona, ali je u petak predsjednik Trump dao "zeleno svjetlo" i ispunio obećanje dato tokom predsjedničke kampanje.

Johnson je 1913. osuđen po Menovom zakonu zbog veze sa ženom bijele puti, nakon čega je njegova karijera propala.
 
U to vrijeme zakon je branio prelaženje granica sa SAD-om sa ženama iz “nemoralnih razloga” i na taj način su se spriječavale mješovite veze.
 
Johnson je poslije presude pobjegao iz zemlje, ali se nekoliko godina kasnije vratio da bi odslužio kaznu od 10 mjeseci zatvora. Pokušao je da obnovi karijeru po izlasku iz zatvora, ali nije uspio da povrati titulu.
 
Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1946, u 68. godini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije