Trump poslije napada u Siriji: Odgovor čudovištu Assadu na napad hemijskim oružjem

Radiosarajevo.ba
Trump poslije napada u Siriji: Odgovor čudovištu Assadu na napad hemijskim oružjem
Foto: EPA / Donald Trump najavljuje napad u Siriji
Nakon što su SAD, s Francuskom i Velikom Britanijom obavile zračni udar na Siriju, kao odgovor na nedavni hemijski napad u pobunjeničkoj enklavi Duma, u okolini Damaska, Trump je poslao snažne poruke Rusiji i Iranu, tokom obraćanja javnosti.

On je istaknuo kako je naredio ovaj napad, upravo kao odgovor na hemijske napade, kako bi se dalo do znanja sirijskom režimu da ne može proći nekažnjeno korištenje hemijskog naoružanja.

"Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanim s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bashara al-Assada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Velike Britanije", rekao je Trump.

Naglasio je da će nastaviti s napadima sve dok sirijski režim ne prestane koristiti hemijsko oružje i ponovio da je sprečavanje proizvodnje, upotrebe i širenja hemijskog oružja njihov cilj.

"Ovo su precizni napadi na mete povezane s hemijskim naoružanjem. Ono što se dogodilo nije uradio čovjek, već čudovište", rekao je aludirajući na Bashara al-Assada.

Dodao je kako se države mogu procjenjivati na osnovu toga ko su im prijatelji i postavio pitanje Rusiji i Iranu.

"Koja država želi biti povezana s masovnim ubicom nedužnih muškaraca, žena i djece? Putin je 2013. obećao cijelom svijetu da će uništiti cjelokupan sirijski arsenal hemijskog oružja. Nedavni napad Bashara al-Assada i ova intervencija su posljedica neispunjenja Putinovog obećanja. Rusija mora odlučiti hoće li nastaviti ovim mračnim putem ili će se priključiti civilizovanim nacijama. Nadam se da ćemo se jednog dana slagati s Rusijom, možda čak i s Iranom", zaključio je Trump.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije