Trump ponovo prijeti Iranu: Odredili smo mete koje će biti pogođene brzo i žestoko

Radiosarajevo.ba
Trump ponovo prijeti Iranu: Odredili smo mete koje će biti pogođene brzo i žestoko
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump jučer je rekao da je SAD odredio 52 iranske mete koje će pogoditi ako Iran napadne bilo kojeg Amerikanca ili američke ciljeve u odgovoru na ubistvo iranskog zapovjednika Kasema Sulejmanija.

Ne pokazujući znakove da želi smiriti eskalaciju tenzija koju je u petak potaknuo napad u Iraku na Sulejmanija, jednog od najutjecajnijih Iranaca, Trump je zaprijetio Iranu na Twitteru. 

Napisao je kako Teheran "veoma smiono govori o napadu na američke ciljeve", te da je Washington odredio "52 iranske mete" od kojih su neke veoma važne za Iran i njegovu kulturu. 

Te će mete biti "pogođene vrlo brzo i vrlo žestoko", napisao je američki predsjednik velikim slovima. 

"SAD ne želi više prijetnji", rekao je i dodao kako 52 mete predstavljaju 52 američkih taoca u američkom veleposlanstvu u Teheranu 1979. godine. 

Sulejmani je ubijen na Trumpovu zapovijed u petak u blizini bagdadske zračne luke. U napadu je ubijen i čelnik proiranske iračke paravojske Abu Mahdi al-Muhandis. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije