Trump pokušao šarmirati Davos, pa dobio najkraći aplauz

Radiosarajevo.ba
 Trump pokušao šarmirati Davos, pa dobio najkraći aplauz

Američki predsjednik Donald Trump u petak je pokušao pridobiti svjetsku poslovnu i političku elitu u Davosu svojim predstavljanjem SAD-a kao države s kojom je najbolje poslovati, ali dok se dio prisutnih divio njegovoj ekonomskoj politici, kod ostalih je naišao na vrlo hladan prijem.

U petnaestominutnom govoru tokom svog prvog pojavljivanja na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskim Alpama Trump je ponudio "prijateljstvo i partnerstvo Amerike" u trgovini i sigurnosti, te je ustvrdio kako 'Amerika na prvom mjestu' ne znači 'Amerika sama'". 

"Svijet doživljava povratak snažne i prosperitetne Amerike. Amerika je otvorena za poslovanje i ponovno smo konkurentni", poručio je američki čelnik. 

Trump je klasični politički govor održao mirnim tonom, a publici od oko 1500 ljudi dao je kompliment kazavši da se ona sastoji od nekih od "najizvanrednijih građana" svijeta.

Miješane reakcije koje je dobio američki predsjednik odražavaju različitost lidera koji sudjeluju na forumu - od direktora s poslovnim interesima u Americi, do političara, čelnika međunarodnih organizacija i nevladinih udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije