Trump otkrio bliskoistočni mirovni plan: Palestinci nemaju razloga za zadovoljstvo

Radiosarajevo.ba
Trump otkrio bliskoistočni mirovni plan: Palestinci nemaju razloga za zadovoljstvo
Foto: Anadolija / Netanyahu i Trump

Američki predsjednik Donald Trump otkrio je dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan kojim želi uspostaviti mir na Bliskom istoku, nakon decenija sukoba između Palestine i Izraela.

Tramp je kazao da je njegov plan, koji je napisan na više od 50 strana, "najdetaljniji u historiji" i da planom "obje strane dobijaju".

Tramp je saopćio da je planom predviđeno da će Jerusalem biti prihvaćen kao "nedjeljivi" glavni grad Izraela.

Predviđen je rok od četiri godine da Palestina postane nezavisna država, što je, prema Trumpu, "posljednja šansa" za Palestince da dobiju državu.

Bijela kuća je saopćila da bi, prema Trumpovom planu, buduća palestinska država bila demilitarizirana teritorija.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu saopćio je da prema takozvanom bliskoistočnom mirovnom planu palestinske izbjeglice neće imati prava na povratak, a nelegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali će dobiti status izraelske teritorije.

Ranije je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio  da je najavljeni bliskoistočni mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa ustvari plan kojim Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu žele sačuvati vlastite političke karijere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije