Trump na čelo State Departmenta izabrao čovjeka kojeg je odlikovao Putin

Fena
Trump na čelo State Departmenta izabrao čovjeka kojeg je odlikovao Putin
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump odlučio je da direktor ExxonMobila Rex Tillerson u njegovoj administraciji predvodi State Department, odbacujući brige oko bliskih veza tog biznismena s Rusijom i privodeći kraju dugi proces provjere.

Dvojica ljudi bliska Trumpovom tranzicijskom timu saopćila su u ponedjeljak navečer da je Trump izabrao Tillersona za novog državnog sekretara.

Oni su insistirali na anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni da saopće izbor prije službene objave.

Trump bi trebao objaviti njegovu nominaciju u utorak ujutro prema lokalnom vremenu.

Izbor bi ga mogao dovesti u potencijalni sukob s Kongresom oko potvrde Tillersona, koji ima veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vodeći republikanci već su iskazali nervozu zbog Tillersona, dok su izražavali neslaganje s obavještajnim procjenama u kojima se navodi da se Rusija uplitala u američke predsjedničke izbore kako bi pomogla Trumpu.

Dva sastanka s čelnikom naftne industrije impresionirala su Trumpa, koji je nazvao Tillersona "igračem, svjetske klase" u intervjuu za Fox News Sunday.

Trump je u intervjuu ukazao na duboke veze Tillersona s Moskvom kao ključnu tačku.

Kao čelnik ExxonMobila, on je održavao bliske veze s Rusijom, a predsjednik Vladimir Putin uručio mu je 2013. godine Orden prijateljstva, što je visoka počast za jednog stranca.

Ako ga potvrdi Senat, Tillersonov ključni test bit će da li će svoje korporativne vještine sklapanja ugovora biti u stanju da unese u delikatni svijet međunarodne diplomatije.

On će se suočavati s trenutnim izazovima u Siriji, gdje bjesni građanski rat, ali i u Kini, uzimajući u obzir nedavne Trumpove sugestije da bi mogao zauzeti agresivniji stav u odnosima s Pekingom.

Očekuje se da Tillerson koji je postao direktror ExxonMobil korpooracije 2006, penzionira u 2017. godini.

Tillersonov vjerovatni nasljednik, Darreen Woods uveden je u kompaniju prije godinu dana, tako da praktično ne bi bilo prekida u planovima nasljeđivanja u Exxonu ukoliko Tillerson postane državni sekretar, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije