Trump informirao Abbasa o premještanju ambasade SAD-a u Jerusalem

Anadolija
Trump informirao Abbasa o premještanju ambasade SAD-a u Jerusalem
Američki predsjednik Donald Trump je informirao palestinskog lidera Mahmouda Abbasa o planu da premjesti ambasadu SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik Ureda palestinskog predsjednika, izjavio je da je Trump uputio telefonski poziv Abbasu te ga tom prilikom obavijestio o namjeri Washingtona da premjesti ambasadu u Jerusalem.

Abbas je upozorio američkog predsjednika na ozbiljne posljedice takve odluke.

"Abbas je upozorio Trumpa na ozbiljne posljedice takvog postupka u kontekstu mirovnog procesa na Bliskom Istoku, kao i regionalnog i globalnog mira i sigurnosti", kazao je Abu Rudeineh.

Palestinski predsjednik je ponovio i raniji zahtjev za formiranjem palestinske države.

"Predsjednik je ponovio zahtjev za palestinskom državom sa Istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom u skladu sa međunarodnim rezolucijama i Arapskom mirovnom inicijativom iz 2002. godine", rekao je Abu Rudeineh.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas mogućnost prekida bilateralnih odnosa sa Izraelom zbog nastojanja te zemlje da Jerusalem bude proglašen glavnim gradom.

Američki predsjednik Trump je tokom prošlogodišnje predizborne kampanje obećao da će preseliti američku ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, a američki mediji nedavno su izjavili da Bijela kuća sprema proces proglašenja Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije