Trump i Kim Jong-un dogovorili nastavak pregovora o nuklearnom pitanju

Anadolija
Trump i Kim Jong-un dogovorili nastavak pregovora o nuklearnom pitanju
Foto: EPA-EFA / Donald Trump i Kim Jong-un

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump dogovorio je nastavak pregovora o nuklearnom pitanju Sjeverne Koreje.

Tokom službene posjete Južnoj Koreji, Trump je danas otputovao u demilitariziranu zonu na granici između dvije Koreje i sastao se sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Trump je prvi predsjednik SAD-a koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje

Sastanak Trumpa i Kima trajao je 50 minuta, a Trump je postao prvi američki predsjednik koji je stao na tlo Sjeverne Koreje.

“Pokušavamo doći do sveobuhvatnog sporazuma. Bio je to dobar i historijski dan. Sve smo brzo odradili“, kazao je Trump nakon sastanka s Kimom.

Trump se zahvalio sjevernokorejskom lideru Kimu što je došao na sastanak i što pokazuje izuzetno dobru volju za dijalog.

Kazao je da su dogovorili da nastave pregovore o nuklearnom pitanju, ali da brzina pregovora neće biti bitan faktori.

Ističući kako prethodna administracija SAD-a nije učinio ništa po pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje, Trump je kazao da je njegova administracija učinila iskorake.

“Sada će na scenu stupiti naš državni sekretar Mike Pompeo i za dvije ili tri sedmice će s timom početi raditi na procesu“, poručio je Trump.

Američki predsjednik Trump je kazao da Sjeverna Koreja u posljednje vrijeme nije izvodila nuklearna testiranja i lansiranja balističkih raketa, a za nedavne testove je kazao da se radilo o manjim projektilima koje praktično testiraju i skoro sve druge države u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije