Trump: Dugme za lansiranje nuklearne bombe, koje radi, nalazi se i na mom stolu

Radiosarajevo.ba
Trump: Dugme za lansiranje nuklearne bombe, koje radi, nalazi se i na mom stolu

"Sjevernokorejski lider Kim Jong-un kaže kako se dugme za lansiranje nuklearne bombe nalazi uvijek na njegovom stolu. Može li ga neko njegov, iz ove gladne zemlje, informisati da i ja imam dugme za nuklearne bombe, koje je mnogo veće i moćnije, te koje radi", twittao je američki predsjednik Donald Trump rano jutros na svom profilu preko ove društvene mreže.

Zasigurno, ovo je bio odgovor lideru Sjeverne Koreje Kim Jong-un koji je poručio u novogodišnjoj poruci da Pjongjang nikada neće odustati od razvoja nuklearnog i balističkog programa i upozorio protivnike te politike da mu je dugme za lansiranje nuklearke uvijek spremno na stolu.

Podsjećamo, Kim se posredstvom sjevernokorejske državne televizije obratio naciji povodom Nove godine, a južnokorejska novinska agencija Yohap javlja da je tom prilikom ponovio prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dodao da je američko kopno u dometu sjevernokorejskih nuklearnih projektila.

"SAD nikada neće imati priliku da započne rat protiv Sjeverne Koreje i mene lično. Moraju znati da na stolu uvijek spremno imam dugme za lansiranje nuklearke“,poručio je Kim.

Ističući kako nuklearke namjerava koristiti isključivo u slučaju postojanja sigurnosne prijetnje, Kim je kazao da bi SAD već trebao shvatiti da Sjeverna Koreja nije nuklearna prijetnja, već realnost.

Uporedo s tim, sjevernokorejski lider Kim je pozvao susjednu Južnu Koreju na smanjivanje vojnih tenzija i normalizaciju odnosa.

U južnokineskom gradu Pyeong Changu će u februaru biti održane Zimske olimpijske igre, a sjevernokorejski lider Kim poručio je da je spreman na razgovor sa Seoulomkako bi i sjevernokorejski olimpijci nastupili na tom takmičenju.

“Zimska olimpijada u Južnoj Koreji je dobra prilika za tu zemlju, Želimo da to budu uspješne igre“, poručio je Kim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije