Trump Clintonovoj: Da sam ja predsjednik, bila bi u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Trump Clintonovoj: Da sam ja predsjednik, bila bi u zatvoru
/ printscreen
I druga TV debata američkih predsjedničkih kandidata protekla je u žestokom verbalnom duelu Donalda Trumpa i Hillary Clinton.

Prema očekivanju demokratska kandidatkinja pokušala je "poentirati" na neprimjerenim tek objavljenim snimcima neprimjerenih Trumpovih govora o "dodirivanju i hvatanju žena za genitalije bez njihove dozvole".

"Snimci su bili šala iz svlačionice. Izvinjavam se Americi i svojoj porodici. Nisam ponosan na to, ali ono što je Bill Clinton radio ženama je mnogo gore. Zapravo, niko u historiji SAD-a nije toliko zlostavljao žene kao Bill", rekao je Donald Trump.

S druge strane, republikanski kandidat obrušio se na aferu Clintonove s e-mailovima.

"Ako pobijedim, naložit ću posebnom tužiocu da istraži tvoje e-mailove. Ljudi su bijesni. Nikad ovakav slučaj nije postojao. Izbrisala si 33.000 mailova. Istražit ćemo to. Ljudima su uništeni životi za samo petinu onoga što si ti napravila", rekao je Trump.

Hillary Clinton je priznala grešku ali se branila kako ne postoje dokazi da je bilo koji zaštićeni materijal završio u krivim rukama.

"Dobro je da neko s temperamentom poput Donalda Trumpa nije zadužen za provođenje zakona u našoj zemlji", rekla je Clintonova, na što joj je Tramp odgovorio: "Naravno, jer biste bili u zatvoru". 

 Trump je bio oštar i kad je riječ o politici demokrata i Hillary Clinton prema Siriji.

"Ona podržava pobunjenike u Siriji, a ni ne zna ko su. Svaki put kad naoružamo te ljude, ispadne gore nego na početku. Sjetimo se Libije. Skoro sve što je ona napravila u vanjskoj politici bilo je pogrešno i katastrofalno. Sad su i Rusi i Iranci protiv nas. Ni ja ne volim Assada i Rusiju i Iran, ali svi oni napadaju IS. Pogledajmo Mosul, mi glupo najavljujemo kada napadamo mete, i onda se zločinci na vrijeme sklone. Zašto najavljujemo napade? Koliko je naša zemlja glupa?", rekao je Trump.

Zanimljiva je rasprava o odnosu prema muslimanima u SAD-u.

"Možemo biti politički korektni, ali postoji problem. Muslimani moraju prijavljivati loše stvari kada ih vide. Muslimani moraju prijaviti probleme kada ih vide. Ako to ne rade, ovoj zemlji će biti jako teško. Pogledajte Orlando... To su radikalni islamistički teroristi. Da bi se problem riješio, treba ga priznati", rekao je Trump.

"U ovoj kampanji rečeno je mnogo mračnih stvari o muslimanima. Trump je napao i muslimane roditelje ubijenog američkog vojnika. Moja vizija Amerike je Amerika gdje svi imaju svoje mjesto, ako su spremni biti vrijedni, raditi i doprinositi zajednici. Mislim da je opasno demagoški pristupati muslimanima, onako kako to radi Trump. Američki muslimani moraju biti naše oči u uši ovdje. Bitno je pobijediti IS u koaliciji s većinski muslimanskim nacijama. Trumpovi komentari su dar za teroriste. Mi nismo u ratu s islamom, nego s teroristima", poručila je Hillary Clinton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije