Trump 2016: Ja volim WikiLeaks! Trump danas: Nemam ja pojma šta je WikiLeaks

Radiosarajevo.ba
Trump 2016: Ja volim WikiLeaks! Trump danas: Nemam ja pojma šta je WikiLeaks
Twitter/Screenshot / Donald Trump

Kada su jučer pitali Donalda Trumpa da li i danas voli WikiLeaks, kako je (u više navrata) izjavljivao 2016, američki predsjednik je izjavio - "ne znam ja ništa o WikiLeaksu".

"Ne znam ja ništa o WikiLeaksu. Nije to moja stvar i znam da ima neke veze s Julianom Assangeom. Gledao sam šta se desilo Assangeu", izjavio je Trump novinarima poslije sastanka s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, nakon što je svijetom odjeknula vijest da je Assange, inače osnivač WikiLeaksa, uhapšen.

Podsjećamo, Assange je uhapšen jučer, u četvrtak,  u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je ova zemlja povukla njegov diplomatski azil.

Optužen je da je pomogao bivšoj američkoj vojnikinji Chelsea Manning (osuđena je na zatvorsku kaznu, op.pr.) da pristupi računarima američkog Ministarstva odbrane kako bi objavili tajne i povjerljive podatke. Tako su bar saopćili iz Ministarstva pravde SAD-a, nekoliko sati nakon što je Assange, uz upotrebu sile, izveden iz Ambasade Ekvadora u Londonu. 

I dok je Trump jučer opetovao kako on nema pojma o WikiLeaksu i Assangeu, CNN je podsjetio na historiju Trumpove podrške WikiLeaksu, objavivši i video američkog predsjednika koji na jednom skupu ponavlja kako voli WikiLeaks.

Naime, tokom kampanje za predsjednika SAD-a, Trump je često aplaudirao WikiLeaksu zbog njihove uloge u objavljivanju komunikacije (famozni mailovi) demokrata i njihove kandidatkinje za predsjednicu Amerike Hillary Clinton. Čak je javno ohrabrivao Ruse da pronađu 30 hiljada nestalih mailove sa servera Hillary Clinton. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije