Trovao hranu za djecu u supermarketima i osuđen na 12 i pol godina zatvora

Fena
Trovao hranu za djecu u supermarketima i osuđen na 12 i pol godina zatvora
Foto: Pixabay / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj u tekstu)
Čovjek koji je trovao hranu za bebe i odrasle u Njemačkoj osuđen je u utorak na 12 i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva i iznuđivanja.

Pedestčetverogodišnji muškarac priznao je da je trovao tegle s hranom u supermarketima i da je ucjenivao trgovačke firme nudeći im da će idenitifikovati prehrambene proizvode koje je zatrovao.

On je prošle godine trovao hranu u prodavnicama u južnom njemačkom gradu Friedrichshafenu. U tegle s hranom ubacivao je dovoljne količine etilen glikola, bezbojnog tečnog otrova, koje bi mogle ubiti djete, tvrde tužioci.

Tragovi otrova pronađeni su u nekoliko proizvoda u dovoljno velikim količinama da opravdaju njegovu krivicu po pet tačaka optužbe za pokušaj ubistva, javio je njemački radio Deutsche Welle.

Bezbojna supstanca korištena za trovanje, čiji se sastojak koristi u antifrizu, ima sladak okus i poznata je po tome što privlači djecu i životinje.

Na današnjem ročištu u gradu Ravensburgu, čovjek je priznao da je slao prijeteće email poruke upozoravajući da će trovati hranu širom Evrope dok nije primio skoro 12 miliona eura od ucjena.

Njegov advokat odbacio je, ipak, optužbu za pokušaj ubistva.

Također se tvrdi da čovjek ima granični poremećaj ličnosti i da je konzumirao alkohol i lijekove protiv bolova u vrijeme svojih akcija. Tu je tezu odbacio sud nakon što je psihijatar zaključio da je on dovoljno dobrog zdravstvenog stanja da bi se mogao smatrati odgovornim za svoje zločine.

Njegove akcije u prošloj godini izazvale su paniku širom Njemačke nakon što su zvaničnici na jugu zemlje izvijestili o prehrambenim proizvodima koji su zatrovani. Vlasti u jugozapadnoj državi Baden-Württemberg pojačale su provjere sigurnosti hrane kao rezultat toga.

Glavni tužilac Peter Vobiller izjavio je da je pitanje "sreće" i dobrog policijskog rada što nijedno djete nije zatrovano.

Osuđenik ima sedmicu dana da uloži žalbu na sudsku odluku, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije