SAD / Tropska oluja paralizirala grad: Ulice New Orleansa se pretvorile u rijeke

11. 07. 2019. u 07:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Tropska oluja je poplavila ulice New Orleansa u SAD-u i paralizirala saobraćaj.

Zabrinutost je porasla jer još gore je na putu: moguć je uragan koji bi prije vikenda mogao da pogodi obalu Meksičkog zaliva i podigne vodostaj rijeke Mississipi do vrha zaštitnih nasipa tog američkog grada.

Oluja je još bila daleko u Meksičkom zalivu kada je u New Orleansu jutros palo čak 180 litara kiše po kvadratnom metru za svega tri sata, rekli su meteorolozi.

Državama Mississipi i Teksas također prijeti obilna kiša.

U New Orleansu ulice su se pretvorile u brze rijeke koje su nosile kante za smeće i otpad. Voda je bila do prozora automobila od kojih su mnogi napušteni. Nekim ulicama su veslali kajakaši.

Poslije katastrofe s uraganom "Katrina" augusta 2005, s 1.500 mrtvih, i poplave tokom uragana "Rita" septembra iste godine, od kojih se New Orleans još nije sasvim oporavio, poplava ga je pogodila i treći put, tokom oluje u augustu 2017. godine, prenosi Beta.

Ta poplava je pokazala velike probleme u službi koja je nadgledala drenažu, a to je dovelo do smjenjivanja osoblja u gradskoj vlasti i preduzeću za vodovod i kanalizaciju, uz velike popravke infrastrukture.

Guverner Luisiane John Bell Edwards je proglasio vanredno stanje i rekao da će trupe Nacionalne garde i specijalna vozila za vodu biti raspoređeni širom te države u očekivanju uragana.

Prognostičari kažu da bi Luisiana mogla do ponedeljka dobiti i svih 30 litara kiše po kvadratnom metru, a pojedina područja čak 46 litara.Jaka očekivana kiša mogla bi podići vodostaj već nadošle rijeke Mississipi opasno blizu vrhova nasipa koji štite New Orleans, rekli su zvaničnici.

NEMA KOMENTARA