Trumpov napad na Ford: Nervoza pred izbore?

Radiosarajevo.ba
Trumpov napad na Ford: Nervoza pred izbore?
Foto: Radio Slobodna Evropa / Christine Blasey Ford i Brett Kavanaugh

Napad američkog predsjednika Donalda Trumpa na svjedočenje profesorice koja je njegovog kandidata za sudiju Vrhovnog suda SAD optužila za seksualni napad svjetski mediji tumače kao nervozu pred srednjoročne izbore i podsjećaju na tijesnu većinu koju republikanci imaju za izbor Brett Kavanaugh.

"U kom susjedstvu je to bilo? Ne znam," rekao je Trump na skupu pristalica u Misisipiju, izrugujući se odgovorima Christine Blasey Ford tokom svjedočenja pred senatskim odborom za imenovanje Brett Kavanaugh.

"Ali sam popila jedno pivo, to je jedina stvar koje se sjećam," nastavio je Trump s imitiranjem Ford, da bi dodao, "a čovjekov život je rasturen".

FBI bi trebalo da ispita Blasey Ford o navodima da ju je Kavanaugh seksualno napao početkom osamdesetih, a istraga treba da bude gotova do petka ili subote.

Republikanska tijesna većina

BBC detaljno objašnjava da je Trump pristalicama u gradu Southhawen rekao da su njegovi protivnici "pokušali da unište sudiju Kavanaugha od prvog trenutka njegovog imenovanja".

"Zatim je krenuo u ruganje svjedočenju profesorke Ford, rekavši da izgleda da se ona ne sjeća osnovnih detalja o večeri kada se navodni napad dogodio,“ objašnjava BBC, ali i prenosi tvrdnje stručnjaka koji su rekli da nije slučajno za žrtve traume da se sjećaju određenih detalja živopisno, ali da se malo sjećaju drugih stvari koje su možda za mozak imale manji značaj, prenosi Radio Slobodne Europe.

"Istražitelji su razgovarali sa ključnim svjedokom o navodnom napadu na profesorku Ford, prijatelja Kavanaugha Marc Judge. Profesorka Ford tvrdi da je sudija također učestvovao u napadu na srednjoškolskoj zabavi 1982. godine. Judge je negirao bilo kakvo sjećanje na taj incident.“

BBC objašnjava i da će izvještaj FBI-ja svoje nalaze prenijeti Bijeloj kući, koja će ih proslijediti Senatu:

"Očekuje se da se sadržaj izvještaja ne objavi. Senatori će zatim glasati o tome da li će sudiju Kavanaugh potvrditi Vrhovnom sudu.

Tijesna većina republikanaca, 51-49, znači da će svi demokratiski senatori glasati protiv kandidata, a republikanci mogu priuštiti samo jedno prelijetanje u drugi tabor.“

Trampove ismijevanje za podsticanje tenzija

The Washington Post prenosi da je u tvitu poslije mitinga, advokat Forde, Michael Bromvich, Trumpove opaske nazvao "zloglasnim, pogubnim i bezuslovnim napadom" na svog klijenta.

"Da li je čudno što je ona bila uplašena da istupi, kao što su ostali preživjeli od seksualnog napada? Ona je izvanredno oličenje hrabrosti. On je kukavica," rekao je Bromovich.

Donald Trump tokom govora u Bijeloj kući - undefined

Foto: EPA-EFE: Donald Trump tokom govora u Bijeloj kući

List dodaje da bi Trumpov napad u utorak mogao još više da podstakne tenzije u borbi protiv Kavanagheove potvrde - i da odvrati ključne republikanske umjerene glasove, poput onih koji dolaze od senatorki Susan Collins iz države Mejn i Lisa Murkowski s Aljaske.

"Trump nije imao riječi utjehe za žene poput Fordove koje kažu da su bile napadnute, silovane ili seksualno napadnute. Trumpovi saradnici su ga više puta zamolili da se ne bavimo Fordovom, rekavši da nema koristi. Trump je postao sve više frustriran dramom Kavanaugh, kažu pomoćnici, i to je ključno za srednjoročne izbore.“

Napad pred srednjoročne izbore

Kontroverza oko nominacije Kavanaugh izbila je samo mjesec dana prije srednjoročnih izbora koji će odrediti ko će kontrolisati Kongres, podsjeća Bloomberg.

"Trump je svake nedjelje na višednevnim putovanjima kako bi podstakao podršku kandidatima republikanaca čije su mu pobjede potrebne, a u utorak je pokazao da je spreman da podstakne glasače tako što će se glasno boriti za svog kandidata koga FBI istražuje zbog određenih navoda.“

Bloomberg ocjenjuje i da nije jasno kako će se Trumpovo ismijavanje žena odraziti politički.

"Saslušanje Kavanaugh iskristalisalo je ono što je postalo centralna podjela u američkoj politici. S jedne strane su žene koje su decenijama patile jer su njihove priče o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju ignorisane ili ismijavane. S druge strane su konzervativni muškarci koji misle da su oštećeni sistemom koji uperen protiv njih i ispunjen je nepravednim optužbama i uništava reputaciju.“

U tekstu se ističe i da je na društvenim mrežama i TV stanicama preovladalo mišljenje da je svjedočenje Fordove bilo moćno i vjerodostojno.

"Njen živopisan, specifičan i srčani iskaz pokazao je kontrast među ljutim prepirkama zakonodavaca o pravilima i procedurama Senata, kao i borbenog svjedočenja Kavanagha koje je uslijedilo nešto kasnije.“

Razlozi predsjedničkog miješanja

I The Times piše o Trumpovom ismijevanju žene koja je optužila Kavanagha, njegovog kandidata za Vrhovni sud, zbog seksualno nedoličnog ponašanja. U njegovom najoštrijem uplitanju, Trump je oponašao Fordovu dok je upućivao na to da su postojale rupe u svjedočenju koje je dala pred pravosudnim odborom Senata prošle sedmice.

Trump je ranije tokom tog dana ispred Bijele kuće također rekao: "Ovo je vrlo zastrašujuće vrijeme za mlade ljude u Americi kada možete biti krivi za nešto za šta možda niste krivi".

"Predsjedničko miješanje došlo je nakon što je republikanski senator, s potencijalno ključnim glasom u procesu potvrđivanja, rekao kako se Kavanugh čini previše "stranački“ za taj posao tokom burne kongresne rasprave prošle nedjelje," podsjeća The Times i dodaje da je Kavanugh pozvan da pred Odborom u četvrtak odgovori na pitanja o navodnom događaju iz 1982. godine.

"Za razliku od odmjerenog tona njegove tužiteljke, Kavanugh je bio očito bijesan dok je čitao dugo pripremanu uvodnu izjavu i tokom njegove interakcije s demokratskim senatorima nakon toga. On je optužio demokrate da organizuju politički "udarac" kako bi spriječili njegovo imenovanje jer su bili ispunjeni "nakupljenim bijesom" zbog izborne pobjede Trumpa 2016. godine i tražeći "osvetu u ime Hillary Clinton" zbog njegovog rada na istrazi Clintonove administracije u devedesetim.

The Times podsjeća da su tri žene podnijele optužbe protiv sudije, ali samo je jedna pozvana pred Odbor Senata: Fordova, univerzitetska profesorka koja je svjedočila da je 100 posto sigurna da ju je Kavanugh seksualno napao na tinejdžerskoj zabavi 1982. godine.

Za Trumpa prošle nedjelje Fordova bila 'vrlo vjerodostojan svjedok'

Prošle nedjelje Trump je rekao kako je svjedočenje profesorice Ford bilo "vrlo uvjerljivo“ i da je bila "vrlo vjerodostojan svjedok". Njegov prikaz svjedočenja Fordove u utorak nije uvijek bilo u skladu s onim što je profesorica Ford rekla tokom saslušanja u Senatu, piše The wall street journal.

"Dr. Ford se nije mogla setiti pojedinosti, ali je svjedočila da se jasno sijeća da su ljudi pili pivo u malom dnevnom boravku na prvom spratu kuće i da je otišla na sprat do kupatila i da je gurnuta u spavaću sobu gdje se dogodio napad i da je neko u sobi pojačao muziku. Svjedočila je da je "100 posto" sigurna da je sudija Kavanaugh bio njen napadač, navod koji on žestoko poriče, i da su se on i prijatelj Mark Judge smijali," podseća WSJ.

List ocjenjuje i da se Trump obrušio na pokret #MeToo koji je proteklih godinu dana srušio brojne visokopozicionirane ljude, počevši od Harveyja Weinsteina.

"Ovo je važan trenutak za našu zemlju", rekao je Trump, oplakujući situacije u kojima se muž, otac, brat ili sin mogu suočiti s lažnim optužbama za "strašne" stvari i izgubiti posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije