Tragedija uživo: Pad supersoničnog Tupoljeva Tu-144 u Parizu (VIDEO)

J. M.
Tragedija uživo: Pad supersoničnog Tupoljeva Tu-144 u Parizu (VIDEO)
/ printscreen
Nedjelja, 3. juni 1973. godine. Trebao je to biti spektakl na najvećoj svjetskoj aeronautičkoj izložbi u Le Bourgetu, blizu Pariza.

Oči u oči našli su se prvi i jedini supersonični putnički avioni: britansko-francuski Concorde i sovjetski Tupoljev Tu-144.

Oko 250.000 posjetilaca (prema nekim procjenama i 350.000) bilo je ushićeno kada je uzletio ponos sovjetske avijacije. A onda katastrofa koju su zabilježile kamere.

Foto: tu144sst.com - Tragedija uživo: Pad supersoničnog Tupoleva Tu-144 u Parizu (VIDEO)

Foto: tu144sst.com

Avion kojim je upravljao kapetan Mihail Vasiljevič Kozlov dostigao je visinu 1.200 metara, potom počeo "roniti" prema zemlji.

Posada je napravila presnažan okret nadolje. Pokušavajući se uspraviti iz smrtonosnog poniranja, na visini od oko 750 metara, avion se raspao uslijed prevelikih vršnih sila koje kostur nije letjelice mogao podnijeti.

Tupoljev se srušio 6,5 kilometara od zračne luke Le Bourget, u mjestu Goussainville gdje je uništeno pet kuća. Poginulo je svih šest članova posade sovjetskog aviona i osam osoba na tlu.

Istraga koju su zajednički proveli francuski i sovjetski eksperti zaključila je da je uzrok nesreće – ljudski faktor, odnosno greška pilota.

No, pojavile su se spekulacije kako je u blizini Tupoljeva letio francuski borbeni avion Mirage-3P, navodno u misiji špijunskog snimanja supersoničnog putničkog avion. Prema ovoj teoriji, Mirage je iznenadio sovjetskog pilota koji je pokušao manevar izbjegavanja iako nije bilo realne opasnosti od sudara dvije letjelice.

Bilo kako bilo, nesreća u Parizu bila je najava nesretne sudbine legendarnog aviona koji je na zapadu imao nadimak Konkordski zbog frapantne sličnosti s Concordeom. Tupoljev Tu-144 je ušao u upotrebu 1975. godine, ali je obavio svega 55 komercijalnih letova prije nego je putnička verzija prizemljena 1. juna 1978.

Životno djelo Alekseja Andrejeviča Tupoljeva kasnije je korišteno za vojne potrebe, razne eksperimente, čak i u okviru američke NASA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije